Láska je láska. A preto sme do tohto článku vybrali jedny z množstva tých najlepších filmov a seriálov s LGBT+ tematikou z celého sveta. Veríme, že v príbehoch plných dúhovej lásky, objavovaní vlastnej identity a sexuality sa nájde každý z vás.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Red, White & Royal Blue (film, 2023)

Film je založený na rovnomennom románe Casey McQuiston. Zameriava na Alexa Claremonta-Diaza, prvého syna Spojených štátov a jeho rivalitu s mladým princom Henrym. Po tom, čo spôsobili veľký rozruch na svadbe staršieho princovho brata, sú títo dvaja nútení vyhnúť sa národnému incidentu tým, že posilnia svoje neexistujúce priateľstvo pri návšteve vo Veľkej Británii. Ich rivalita sa čoskoro zmení na vynútené priateľstvo a potom prerastie do niečoho ešte väčšieho a krajšieho. Títo dvaja sa snažia udržať svoj vzťah v tajnosti napriek ich vysoko verejnému životu uprostred kampane jeho matky za znovuzvolenie za prvú prezidentku.

Film vychádza 11. 8. 2023.

Heartstopper (seriál, 2022 – )

Predlohou v súčasnosti asi najúspešnejšieho queer seriálu je komiks od Alice Oseman. Séria Heartstopper sleduje stredoškoláka Charlieho (Joe Locke), ktorý sa zaľúbil do spolužiaka Nicka (Kit Connor). A aj keď si Charlie nemyslí, že má šancu, rýchlo sa z nich stanú priatelia a keďže láska funguje prekvapivým spôsobom, Nick sa o Charlieho zaujíma viac, než si ktorýkoľvek z nich uvedomuje. Heartstopper je o láske, priateľstve, lojalite a duševných chorobách. Zahŕňa všetky malé príbehy zo života Nicka a Charlieho, ktoré spolu tvoria niečo väčšie, čo hovorí k nám všetkým.

Mám rád Charlieho Springa! Ako naozaj, nielen ako kamaráta!

Nick Nelson

Druhá séria vychádza už 3. 8. 2023 a okrem ďalších príbehov Charlieho a Nicka sa môžeme tešiť aj na romantický výlet, plný krásnych chvíľ v Paríži.

Slúžka (film, 2023)

Film Slúžka je novinkou režisérky Mariany Čengel Solčanskej, inšpirovanou rovnomenným románom Hany Lasicovej. Film kritizuje spoločnosť na pozadí lesbickej lásky. Hlavnou hrdinkou je pätnásťročná Anka, ktorá prichádza pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostavenej rakúsko-uhorskej rodiny. Anka s pomocou zvyšného služobníctva spoznáva pravidlá nového sveta, triedne rozdiely aj komplikované povahy svojich zamestnávateľov. Jej úhlavnou nepriateľkou sa stáva rovnako stará dcéra panskej rodiny, Resi, no nevraživosť medzi mladými ženami sa postupne premení na sympatie. Silné puto pomôže obom hrdinkám prežiť príkoria, ktoré ich v období života počas prvej svetovej vojny čakajú.

Call Me By Your Name (film, 2017)

Film je založený na rovnomennom románe Daj mi tvoje meno od Andrého Acimana. Je leto roku 1983, keď si Eliovi rodičia pozvú do domu hosťa, z čoho sedemnásťročný tínedžer nie je vôbec nadšený. Spočiatku sa zdá, že s americkým študentom Oliverom toho nemajú veľa spoločného, no keď spolu začnú tráviť viac času, rozvinie sa medzi nimi niečo oveľa hlbšie než len priateľstvo. Uprostred slnkom zaliatej nádhery ich okolia objavia Elio a Oliver opojnú krásu prebúdzajúcej sa túžby v priebehu leta, ktoré navždy zmení ich životy.

Young Royals (seriál, 2021 – …)

Švédsky seriál rozpráva príbeh princa Wilhelma, budúceho následníka trónu , ktorý si kvôli bitke v nočnom klube vykoleduje pobyt v súkromnej internátnej škole. Tam sa snaží začleniť medzi ostatných študentov, ktorí sa mu kvôli jeho pôvodu snažia všelijako podliezať. Willhelm si ale za svojho parťáka vyberie nenápadného chlapca Simona zo sociálne slabej rodiny, čo sa ostatným práve nepozdáva. A situácia sa ešte vyostrí, keď zistí, že medzi oboma chlapcami vzniklo viac než len priateľské puto… Seriál ma aktuálne dve série a čaká na pokračovanie.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (film, 2023)

Film vychádza z populárneho románu od Benjamina Alire Sáenza. Film sa odohráva v El Pase v Texase v roku 1987 a sleduje dvoch mexicko-amerických tínedžerov, Aristotela „Ari“ Mendozu a Danteho Quintanu, ich priateľstvo a ich boj s rasovou a etnickou identitou, sexualitou a rodinnými vzťahmi. Keď sa chlapci náhodou stretnú na verejnom kúpalisku, rýchlo si uvedomia, že aj keď majú veľa rozdielov, majú aj veľa spoločného. Vznikne medzi nimi krásne priateľstvo a neskôr láska. Ako však majú Dante a Ari povedať svojim rodinám, že sú zamilovaní do niekoho rovnakého pohlavia, keď sa od nich očakáva, že si nájdu pekné dievča, ktoré by si vzali?

Film vychádza na jeseň 2023.

Myslel som si, že ma len naučí plávať vo vodách tohto kúpaliska. Namiesto toho ma naučil, ako sa ponoriť do vôd života.

Benjamin Alire Sáenz

Love, Simon (film, 2018)

Film vychádza z populárneho románu Ja Simon, proti pravidlám Homo Sapiens od Becky Albertalli. Sústreďuje sa na šestnásťročného Simona Spiera, uzavretého homosexuálneho stredoškoláka, ktorý sa pokúša odhaliť identitu anonymného spolužiaka Bluea, s ktorým si už niekoľko mesiacov vymieňa e-maily a ich vzájomné puto silnie. Simon sa snaží udržať rovnováhu medzi svojimi priateľmi, rodinou a vydieračom, ktorý sa dostane k jeho citlivej korešpondencii a hrozí, že ju zverejní celej škole. Simon v obavách, že už by nikdy nezistil, kto Blue v skutočnosti je, riskuje vlastnú lásku, priateľstvo a budúcnosť.

Love, Victor (seriál, 2020-2022)

Séria sa odohráva vo svete pôvodného filmu Love, Simon a sleduje Victora, nového študenta na Creekwoodskej strednej škole, a jeho cestu, ktorú dláždi sebaobjavovanie, rodinné problémy, prispôsobovanie sa novému mestu a výrovnáva sa s vlastnou sexuálnou orientáciou. Keď už je toho na Victora príliš, obracia sa na Simona, aby mu pomohol nájsť na strednej škole ten správny smer.

Byť statočný znamená, že sa nebojíš mať strach

Victor

Dánske dievča (film, 2015)

Film Dánske dievča vás zavedie do Kodane do obdobia dvadsiatych rokov minulého storočia. Rozpráva príbeh dánskeho maliara Einara Wegenera a jeho ženy Gerdy, ktorá je takisto maliarka. Keď jej jedného dňa nepríde modelka na maľovanie, požiada svojho manžela, či by jej v preoblečení za ženu nemohol pózovať on, aby mohla dokončiť obraz. Intenzívne spojenie so ženským elementom v Einarovi rozpúta obrovský emocionálny chaos. Vyrovnáva sa s ním najskôr „nevinnou“ hrou na tajné dánske dievča Lili, a neskôr čím ďalej tým silnejším presvedčením, že len ako žena dokáže byť šťastný. Tento silný príbeh opisuje cestu k jednej z prvých operácii na zmenu pohlavia.

The Perks of Being a Wallflower (film, 2012)

Film vychádza z románu Charlieho malé tajomstvá od Stephena Chboskeho. Je to hlboko zasahujúci príbeh o dospievaní, hľadaní vlastnej identity a sexuality. Film presadzuje a oslavuje inkluzívnosť a toleranciu tým, že ukazuje, ako môžu ľudia rozkvitnúť, keď sú akceptovaní takí, akí sú, a aký bolestivý môže byť život pre ľudí, ktorých ignorujú alebo s nimi zle zaobchádzajú. Vo filme si zahrali hviezdy ako Logan Lerman, Ezra Miller a Ema Watson.

Prijímame lásku, ktorú si myslíme, že si zaslúžime.

Charlie

Zdroje: IMDb, YouTube, Knihy

Vybrané citácie sú voľne preložené autorom príspevku.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →