Za celé tri desaťročia sa nenašla v NR SR dostatočná politická podpora na schválenie zákona o registrovaných partnerstvách, ktoré by uľahčili život množstvu ľudí žijúcich na Slovensku. Aká je však podpora registrovaných partnerstiev v populácí v súčastnosti a ako sa vyvíja nie len na Slovensku, ale aj v Európe?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Vývoj podpory registrovaných partnerstiev na Slovensku

Zákon o registrovaných partnerstvách sa v našom parlamente ocitol už mnoho krát, avšak vždy s negatívnym výsledkom. Tento zákon patrí k jedným z tých, pri ktorých poslanci nereflektujú nálady v spoločnosti.

V roku 2015 sa agentúra Focus pýtala, či by mali mať všetky páry, ktoré chcú alebo nechcú vstúpiť do manželstva, vrátane párov rovnakého pohlavia možnosť, uzavrieť životné partnerstvo ako zväzok uznaný štátom.

So životnými partnerstvami súhlasilo v roku 2015 50,4% opýtaných. Nesúhlasilo 34,7% a nevedeli sa vyjadriť alebo nechceli odpovedať 14,8% opýtaných.

Ak by sa poslanci riadili týmto prieskumom verejnej mienky, už v roku 2015 mohli byť schválené registrované partnerstvá. Od roku 2015 sa nám mohlo zdať, že sa naša spoločnosť stala konzervatívnejšou, ale opak je pravdou.

Podľa prieskumu od agentúry Ako z roku 2019, súhlasí s registrovanými partnerstvami až 57,2% opýtaných. Toto číslo sa zvýšilo aj napriek silnejúcej anti kampani zo strany mnohých politikov. S registrovanými partnerstvami nesúhlasilo v tomto prieskume 35,9% a nevie sa vyjadriť alebo nechce 6,9% opýtaných.

V roku 2022 tesne po vražde na Zámockej uskutočnila prieskum agentúra Ipsos pre Denník N. Z neho vyplýva, že s registrovanými partnerstvami pre ľudí rovnakého pohlavia rozhodne súhlasí 19.71% a 29.02% skôr súhlasí. S registrovanými partnerstvami pre ľudí rovnakého pohlavia rozhodne nesúhlasí 23.29% opýtaných a 15.73% skôr nesúhlasí. K danej otázke sa nevedelo vyjadriť 12.25% opýtaných.

V tomto poslednom prieskume je už podpora menšia, no proti registrovaným partnerstvám je menej ľudí ako tých, čo tento návrh podporujú. Každý tento prieskum robila iná agentúra, takže z tohto dôvodu sa vyskytli aj odchýlky pri porovnávaní jednotlivých meraní.

podpora registrovaných partnerstiev
Zdroj: duhovypride.sk

Aká je podpora registrovaných partnerstiev v Európe?

Slovensko patrí k jedným z piatich krajín Európskej únie, v ktorých nemajú schválené ani registrované partnerstvá. Medzi spomínaných päť krajín patrí Slovensko, Poľsko, Rumunsko, Litva a Bulharsko.

Z našich susedných krajín zaviedlo Česko registrované partnerstvá ako prvé, a to v roku 2006, Maďarsko v roku 2009 a Rakúsko v roku 2010. V Rakúsku už medzitým schválili aj manželstvá pre osoby rovnakého pohlavia.

Prvým štátom na svete, ktorý schválil registrované partnerstvá, sa stalo Dánsko. Urobilo tak už v roku 1989. K nemu sa postupne pridávali aj ostatné štáty s podobnými zákonmi. Nórsko v roku 1993, Švédsko 1995 a Francúzsko 1999. Potom sa už k týmto štátom začala postupne pridávať celá západná Európa.

Vo väčšine Európskej únie sú manželstvá osôb rovnakého pohlavia celkom štandardné. Z pozorovaní vyplýva, že po schválení registrovaných partnerstiev alebo manželstiev pre osoby rovnakého pohlavia sa ich podpora v spoločnosti vo všetkých krajinách zvýšila.

Napríklad v roku 2004 v Amerike bolo možné uzatvoriť manželstvo osôb rovnakého pohlavia len v štáte Massachusetts. V tomto čase podporovalo manželstvá osôb rovnakého pohlavia len 42% Američanov. Od vtedy sa však podpora výrazne zvýšila a dosiahla 71% podľa prieskumu Gallup, ktorý bol publikovaný v roku 2022.

Zo všetkých pozorvaní vyplýva, že po schválení manželstiev pre páry rovnakého pohlavia alebo registrovaných partnerstiev, sa ich podpora v spoločnosti zvýšila. Preto ak chceme, aby sa znížila miera polarizovania spoločnosti a aby sa znížilo množstvo nenávistných útokov, je na mieste, aby sa schválili registrované partnerstvá aj na Slovensku.

Zdroje:

https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/kolko-slovakov-podporuje-registrovane-partnerstva-vysledok-prieskumu-vas-zarucene-prekvapi

https://www.aktuality.sk/clanok/201pJkg/spustilo-to-dansko-pridala-sa-cela-zapadna-europa-manzelstva-homosexualov-stale-odmieta-vychod-aj-menej-vyspely-svet/

https://dennikn.sk/3079308/za-registrovane-partnerstva-je-viac-ludi-nez-proti-nim-prieskum-ipsosu/

https://news.gallup.com/poll/393197/same-sex-marriage-support-inches-new-high.aspx

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →