Nick a Charlie sú konečne spolu. Zatiaľ čo v prvej sérii úspešného Netflix seriálu Heartstopper sme sledovali, kam spolužiaci posunú limity spoznávania sa, s druhou sériou ideme priamo na vzrušujúcu húsenkovú dráhu, ktorá je prepletená silným kamarátskym putom, témou coming outu a rodinnými problémami. Prežije vzťah mladých spolužiakov alebo ich to vzdiali?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Bozk sem, bozk tam. Hlavne sa pobozkajme, prosím.

Heartstopper (známy aj ako Srdcerváči či Motýliky) je pre diváka či diváčku najmä o ideálnej predstave, ako by prvá láska mala vyzerať. Nick a Charlie spolu hovoria o svojich emóciách a myšlienkach otvorene a citlivo, sú ukážkovo rešpektujúci či láskaví a jednoducho – chcú byť pre seba perfektní.

Až tak, že sa bozkávajú v škole, čo je veľmi riskantné, nakoľko Nick, ktorého hrá Kit Connor, nepovedal svojim spolužiakom o jeho bisexualite. Tak sledujeme, ako sa pekný mladý pár snaží premeniť každú jednu sekundu súkromia (ako napríklad v školskej knižnici či rugby šatni) na ich najtypickejší prejav lásky – bozk. 

špeciálny vizuálny prvok Heartstoppera, zdroj: The Digital Fix

Vždy, keď sa chlapci pobozkajú, na obrazovke vidíme filmové stvárnenie motýľov či hrejivého dotyku. Práve toto robí seriál zapamätateľným dielom.

Čo stojí za úspechom Srdcerváčov? V jednoduchosti je krása.

Heartstopperi, ktorých by sme doslovne mohli preložiť ako tých, ktorí nám zastavia srdce, vedia čo a pre koho tvoria. Heartstopper tak pokojne môžeme postaviť do jedného radu s kultovými seriálmi dnešnej doby ako Sex Education či Stranger Things. Skupina mladých ľudí spolu rieši svoj svet a problémy, ktoré v ňom sú. Lenže pokračovanie seriálu Heartstopper nie je založené na veľkých bojoch či medziľudských konfliktoch. Je oveľa viac pokojný a idylický.

Srdcerváči dokázali pekné myšlienky obklopiť šikovnými hercami a herečkami, k tomu si už len pridáme šikovný vizuál v podobe iskričiek, keď sa mladí dotknú za ruky či zamilovane sa pozerajú do očí… a voala, po čom inom by chlapec v ich veku mohol túžiť? Heartstopper je seriál z 21. storočia nápadom, hereckým obsadením, kreatívnymi vizuálnymi vsuvkami či samotným scenaristickým príbehom. 

zdroj: NBC News

V ôsmich epizodach sa dozvieme veľmi veľa, nielen o Nickovi a Charliem

Tiež vás nebaví, keď sa príbeh stále točí len okolo jednej či dvoch hlavných postáv? Pokračovanie Heartstoppera odokrýva mentálny svet väčšiny postáv seriálu a nie je striktne sústredení len na zamilovanú dvojicu. Koniec-koncov, seriál je krásny najmä v tom, ako skupina kamarátov pri sebe drží a o tom, čo spolu prežívajú.

Dozvieme sa, že Charlieho predošlý priateľ Ben (ak sa ich podivný vzťah tak dá nazvať) nezvláda to, že svojim správaním blížil osobe, na ktorej mu záležalo. Charlie sa posunul a našiel lásku v osobe, o ktorého orientácií celú prvú seriu pochyboval – v Nickovi. Tvrdý realista, ktorý veľa nerozpráva Tao má problémy s ukazovaním emócií, trans dievča Elle chce lásku, ale rovnako chce študovať umenie, aj keby sa musela odsťahovať. V seriáli je naznačené, že knihomol Issac zistí, že je asexuál. Dokonca dnes už vieme, kto najviac stráži a ochraňuje Charlieho – jeho sestra Tori, ktorá sa usmieva len keď vidí, ako sa mladíci majú radi. Inak je známa pre svoj poker face a neprejavovanie emócií na štýl Wednesday.

Tao a Ellie išli do kina, zdroj: ew.com

“Chcem s tebou tráviť všetok môj čas!” – aj napriek rodine

Charlie a Nick už nie sú v tej istej školskej skupine. Nick sa pripravuje na testy s prísnym učiteľom Faroukom, Charlie, aby frajeri spolu boli čo najviac, opäť začne hrať americký futbal. Obaja sa snažia byť spolu čo najviac, no do príbehu teraz vstupujú zákazy od rodičov Charlieho, ktorému sa zhoršili školské výsledky. Po tom, čo Charlie povedal rodičom o svojom frajerovi, sa dynamika domácnosti mení a rodičia mu dávajú jeden zákaz za druhým. Tu sa testuje láska mladých, spolu s ich vynaliezavosťou. Stretávajú sa v parku, Charlie si vymyslí, že potrebuje dať Nickovi pero, len aby sa videli… Romantické, však? 

Sex? Ani náhodou.

Ak ste sa tešili na pikantné horúce scény, tešili ste sa predčasne. Heartstopperi sú najmä o láske, dotykoch a jemnosti. Tento seriál by sa pokojne mohol odporúčať ako povinné pozeranie (ak by niečo také, samozrejme, existovalo) v rámci sexuálnej výchovy na základných či stredných školách. Seriál neobsahuje žiadnu sexuálnu scénu a v tomto príbehu to tak aj dáva zmysel.

Charlie a Nick sa majú radi ako ľudia. Všetky vzťahy, ktoré sa paralelne prehlbujú spolu s tým hlavným, sú založené na ľudskej blízkosti. Vrchol sexuality Hearstoppera je cucflek na Charlieho krku, ktorý mu Nick nechtiac urobil, keď ho bozkával. Nič pohoršujúcejšie vás v tomto seriáli ani náhodou nečaká.

Takto vyzerala príhoda s neočakávaným cucflekom, zdroj: Netflix.

Výlet do paríža je metafora na Coming out Nicka

Celá trieda (na čele s našou zamilovanou dvojicou) sa teší sa výlet do Paríža, kde sa majú zdokonaliť v jazyku. Počas celého príbehu chce Nick urobiť coming out, teda povedať spolužiakom o svojej orientácií. Vo Francúzsku žije jeho zaneprázdnený otec, ktorému sa taktiež snaží povedať o svojom chlapčenskom priateľovi počas rozhovoru v kaviarni. Neúspešne. 

Nick predsa len coming out urobí. Má to ale jeden háčik. Spraví ho na viackrát. Začal u svojej mamy, ktorú skvelo hrá Olivia Colman, potom pokračoval v šiestej epizóde počas hry fľaša blízkemu okruhu kamarátov, vrchol coming outu Nicka vidíme v závere príbehu, keď to povie obom rodinám počas spoločnej večere. Nelsonovcov a Springovcov čakala naozaj zaujímavá debata.

zdroj: Metro.com

Sebapoškodzovanie, problémy s jedlom či šikana

Charlie je dnes v ramenách Nicka v bezpečí. Je traumatizovaný predošlým vzťahom s Benom, ktorý ho manipuloval vo svoj prospech. V závere druhého pokračovania seriálu Srdcerváči sa dozvedáme, čo všetko si prežil Charlie, ktorého pre gay orientáciou šikanovali v škole.

Keď sa Nick snaží ešte viac zblížiť so svojou láskou Charliem, zistí, že sa zvykol rezať. Nick ho prosí, aby to už nikdy nerobil a vždy mu povedal, keď sa bude zle cítiť. Tento seriál má skutočne silné morálne myšlienky nielen pre ľudí z LGBTI komunity.

Dávame na seba pozor. V dobrom, aj horšom

Počas výletu v Paríži si Nick všimol, že Charlie málo jedáva. Zabalil mu croissant z raňajok, keby bol hladný. V ten istý deň Charlie v múzeu omdlie. Príbeh Heartstopper je o tom, že keď niekoho ľúbime, staráme sa o jeho vnútro i vonkajšok. Napriek všetkým prekážkam seriál Heartstopper odkazuje, že láska je silnejšia než čokoľvek iné – strach z coming out-u, rodinné problémy pre inakosť či tajomstvá a jazvy, ktoré si so sebou nosíme.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →