Téma tranzície pre filmárov na Slovensku doposiaľ nebola predmetom záujmu. Zmenu prináša film režisérky Sone G. Lutherovej Šťastný človek, ktorý prináša neobyčajný príbeh česko-slovenskej rodiny, v ktorej jeden z rodičov prechádza tranzíciou. Ide tiež o neobyčajný príbeh človeka, ktorý v snahe žiť pravdivo a autenticky riskuje stratu toho najcennejšieho.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Režisérka Soňa G. Lutherová

Dej filmu Šťastný človek sa začína spomínaním grafického dizajnéra a spisovateľa Marvina na nedávnu minulosť, keď pôsobil ako bežná žena a spolu so slovenským manželom, psychiatrom Ivanom a dvomi deťmi, žili vo švédskom Göteborgu. Ich život mal byť takmer predvídateľný, kým Marvin nezačal písať kvír romány, ktoré mu pomohli k odhaleniu samého seba. Čoraz intenzívnejšie cítil potrebu byť tým, kým naozaj je – mužom. Čoraz častejšie a intenzívnejšie začal pociťovať skľučujúci pocit, že žije v nesprávnom tele, až sa rozhodol pre zmenu.

Vo filme môžeme pozorovať nielen začiatok a priebeh Marvinovej zmeny (vzhľadu, postojov, vzťahov a partnerstva), ale aj interakcie medzi ním a Ivanom. Ivan je pre rodinu rovnako dôležitý a táto zmena sa priamo týka aj jeho. Hoci je manželstvo Marvina a Ivana počas Marvinovej tranzície vystavené skúške, je medzi nimi bezpodmienečná láska.

„Neviem, čo sa stane. Nemám plán. Verím len, že ak nám nejaká situácia začne robiť problémy, budeme sa o tom vedieť porozprávať a nejakým spôsobom to vyriešiť kompromisom.“

Ivan

Film okrem iného odkrýva aj podstatu vzťahov, manželstva a partnerstva a to nielen v súvislosti s rodičovstvom a rodovou identitou.

Film Šťastný človek preniká do hĺbky a odkrýva skutočnú podstatu a silu lásky na mnohých úrovniach. Prináša tiež spoločnosti otázky ako: Čo si na sebe navzájom ceníme a čo je podstatou našich vzťahov? A čo v skutočnosti tvorí dobrý partnerský vzťah a rodinu?

Reakcie tvorcov a osobností na film

„Pre mňa je ten film silný najmä čistotou lásky. Na Slovensku o transrodových ľuďoch mnohí rozprávajú veľmi nepekne a vidno, že majú stereotypné predstavy. Šťastný človek je úžasný v tom, že vidíme lásku v tej najkrajšej podobe.“

Roman Samotný

„Dúfam, že pomôžeme ľuďom pochopiť, že život, rodina a vzťahy majú mnoho podôb.“

Režisérka Soňa G. Lutherová

Moje prvé dojmy z filmu sú veľmi intenzívne a veľmi si želám, aby ho videlo čo najviac ľudí, pretože sama som v sebe mala mnoho otázok, čo sa týka tejto témy. Myslím, že v našich zemepisných šírkach je táto téma buď tabuizovaná, alebo interpretovaná nejakým nesprávnym, či hlúpym smerom. A dojem z filmu je naozaj obrovský, krásny a intenzívny zážitok. Je o tolerancii, o kompromisoch, o spoznávaní samého seba – svojho okolia a o láske.“

Janka Kovalčíková

Snímka mala premiéru na medzinárodnom festivale Hot Docs v Kanade. Film bol tiež režisérkou predstavený vrámci Dúhového Pridu Bratislava 2023. Slovenská premiéra filmu Šťastný človek sa uskutočnila 13. septembra počas Medzinárodného filmového festivalu CINEMATIK v Piešťanoch. V kinách od 21.9.2023.

Zdroje a viac informácií

https://somstastnyclovek.sk/

https://asfk.sk/film/stastny-clovek/

Sociálne siete

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →