Vo svete umenia sú tí, ktorí tvoria, a potom tí, ktorí ho dokážu i presahovať. Sopor Aeternus je hudobná skupina a pseudonym, za ktorým sa ukrýva hudobníčka a umelkyňa Anna-Varney Cantodea, známa tým, že nielenže vytvorila úchvatné umelecké diela, ale nabúrala aj predpojaté predstavy o pohlaví a sebavyjadrení.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Život a identita

Anna-Varney Cantodea sa narodila 8. februára 1972 v Nemecku. Identifikuje sa ako transrodová žena, používajúc výhradne ženské zámená. Niektoré zdroje uvádzajú, že sa identifikuje aj ako two-spirit, osoba, ktorej identita v sebe zahŕňa feminíny aj maskulínny aspekt. O svojej transrodovosti sa vyjadruje i prostredníctvom textov piesní a cez mnohé fotografie, na ktorých je zachytená s ženskými pohlavnými orgánmi. V prípade tých ide o fotomontáže, keď chirurgické zákroky ohľadom zmeny pohlavia nikdy nepodstúpila.

Jej pôvodné umelecké meno, Varney, bolo inšpirované upírom z románu z 19. storočia – Varney the Vampire od Jamesa Malcolma Rymera a Thomasa Peckett Presta. Neskôr k nemu pridala i ženské meno „Anna“ a priezvisko „Cantodea“, čo v latinčine znamená „Spievam, bohyňa“.

Už od mladého veku to mala v živote náročné. Čelila fyzickým útokom a týraniu, ako zo strany rodičov, tak aj v škole kvôli svojej inakosti. V šiestich rokoch po operácií v nemocnici zažila mimotelový zážitok. Od dvanástich rokov mala ťažké epizódy depresie. Ako dospelá vážne ochorela a dočasne oslepla. Všetky tieto skúsenosti ju poznamenali a ovplyvnili v tom, aká jej dodnes. Sama sa pokladá za izolovaného človeka s komplikovanou osobnosťou.

unstitcheddd.blogspot.com

Umelecká cesta

Svoj hudobný darkwave projekt Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows (lat. Sopor Aeternus – večný spánok) založila v roku 1989 vo Frankfurte za účelom osobnej terapie. V spojení s pesimizmom a melanchóliou si zakladá na špecifikom druhu hudby i vizualizácií.

Módne sa snaží priblížiť najmä ku gotickému a viktoriánskemu štýlu. Ako sama uviedla v jednom rozhovore, už ako dieťa mala predstavu svojho budúceho ja ako „nestarnúce stvorenie (nedefinovateľného pohlavia), celé oblečené v čiernom, s krásnym čiernym mohawk účesom.“ Keď založila kapelu, modelovala svoj vzhľad práve podľa tejto vízie.

www.discogs.com

Umenie Sopor Aeternus je silno osobným a poetickým zážitkom, ktorý presahuje všednosť. Prostredníctvom hudby, vizuálneho umenia a performance skúma témy temnoty, smrti, bolesti, osamelosti, lásky, sexuality a krásy, ktorá leží v tieni. Jej práca bola opísaná ako strašidelne krásna, éterická a fascinujúca, často obsahujúca prvky gotiky, baroka, neoklasicizmu a surrealizmu. Vo svojich skladbách často využíva aj motívy z básní Edgara Allana Poa, spirituálnu, mytologickú a okultnú symboliku.

Hoci jej hudba sa zaraďuje pod žáner darkwave, Anna sa nesnaží pod toto označenie škatuľkovať a sama svoje pôsobenie popisuje, že: „Robím hudbu pre mŕtve deti a iné zranené duše, to je všetko“.

https://www.youtube.com/watch?v=XwsJlUdklmk

Okrem iného je známa tým, že odmieta vystupovať pred publikom, čo odôvodňuje svojim odporom voči spoločnosti a poukazuje i na to, že hudba je pre ňu silne osobná záležitosť. Taktiež s ňou nie je veľa rozhovorov. S novinármi sa dorozumieva prostredníctvom faxu.

Výzvy a triumfy

Ako transrodová umelkyňa, ktorej práca spochybňuje spoločenské normy a očakávania, čelila Sopor Aeternus obdivu aj kontroverzii. Jej umenie sa niekedy ponorí do tabuizovaných tém a nekonvenčných vyjadrení pohlavia a identity. Výsledkom je jedinečná zmes obdivu zo strany ich LGBTQ+ publika a výziev zo strany tých menej akceptujúcich. Avšak jej prístup k sebavyjadreniu je sám osebe triumfom a inšpiráciou. Jej práca má potenciál podnecovať rozhovory o prejave rodu a sile sebavyjadrenia v umení.

Oddanosť Sopor Aeternus komunite LGBTQ+ presahuje jej tvorbu. Aktívne sa zapája do zvyšovania povedomia o transgender problémoch, obhajuje práva LGBTQ+ a ponúka podporu tým, ktorí môžu mať problémy s cestou prijímania vlastnej identity. Okrem toho podporuje práva zvierat, vegánstvo a rôzne organizácie s týmto zameraním.

https://www.youtube.com/watch?v=5ykg5BsexbY

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Sopor_Aeternus_%26_The_Ensemble_of_Shadows

http://unstitcheddd.blogspot.com/2017/01/person-of-interest-anna-varney-cantodea.html

https://aminoapps.com/c/lgbt-1/page/blog/sopor-aeternus/5BE3_V2JcVuablepEMdBWngxqPB4JbKYwlg

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →