World Press Photo Foundation je nezávislá nezisková organizácia so sídlom v Amsterdame v Holandsku. Organizácia bola založená v roku 1955 a každoročne organizuje World Press Photo Contest pre novinársku fotografiu. Do nedele 5.11. ste si mohli túto exhibíciu pozrieť v Maďarskom národnom múzeu.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Súčasťou tejto výstavy bola aj zbierka fotografií s názvom Home for the Golden Gays. Jej autorka Hannah Reyes Morales v nej predstavila fotografie starších kvír ľudí vo Filipínach. Túto kolekciu vybrali z viac ako 60 000 príspevkov, ktoré predložilo 3 752 účastníkov zo 127 krajín v súťaži World Press Photo 2023. Šesť nezávislých regionálnych porôt posudzovalo každý príspevok predtým, ako globálna porota vybrala víťazné príbehy a čestné uznania.

Maďarsko je notoricky známe svojimi zákonmi, ktoré zakazujú „propagáciu“ LGBT+. Už na konci októbra maďarská vláda zakázala vstup neplnoletým na túto exhibíciu práve pre vyššie spomínané fotografie. 

Múzeum údajne neposlúchlo nariadenie vlády a na exhibíciu sa dostali aj deti. Tento prešľap stál riaditeľa múzea Lászla Simona jeho post. Aj po prepustení Simon popiera, že múzeum zlyhalo v dodržiavaní zákona. Organizátori World Press Photo v reakcii na prepustenie Simona uviedli, že sú „šokovaní“, keďže fotografie neukazovali nič explicitné alebo urážlivé. 

Slovensko v stopách Maďarska

Minulý týždeň sa slovenská fotografka Dorota Holubová podelila o konverzáciu, ktorú viedla s kurátorka Historického múzea na Bratislavskom hrade. Konverzácia sa týkala odkúpenia fotografií zo série Neskrývaná láska, ktorá zobrazuje život LGBT+ ľudí na Slovensku. Niekedy na konci augusta sa začala kurátorka múzea vyjadrovať neurčito a chcela počkať na to, čo bude po voľbách. 

Holubová sa vyjadrila, že jej fotografie prvýkrát cenzurovali a ich vystavenie zakázali. Dôvodom malo byť rozhodnutie novej ministerky kultúry, podľa ktorej ide o LGBT+ propagandu.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →