Od roku 2014 v Nigérii platí zákaz manželstiev rovnakého pohlavia. Homosexualita u mužov je trestaná 14 rokmi väzenia. V častiach, ktoré sú pod islamským zákonom Šaría môže viesť ku trestu smrti, ktorý však nikdy nebol uplatnený na severe. 

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

21. októbra polícia prerušila narodeninovú oslavu na severe Nigérie, ktorej súčasťou mala byť aj ilegálna svadba dvoch mužov. Polícia zadržala 76 ľudí, z ktorých bolo 59 mužov a 17 žien. Buhari Saad, hovorca nigérijského Zboru pre bezpečnosť a civilnú obranu tvrdí: „Zadržali sme 76 podozrivých homosexuálov na narodeninovej párty organizovanej jedným z nich, ktorý sa mal na podujatí oženiť so svojím snúbencom.“ Hovorca sa ďalej nevyjadril, či obvinení budú súdení podľa zákonu Šaría alebo klasickým spôsobom. Súdy podľa islamského zákona musí najskôr schváliť guvernér štátu.

V posledných rokoch polícia zasahovala na mnohých miestach v Nigérii, kde sa mali konať LGBT+ oslavy a svadby. V auguste tohto roku zasahovali v Delte na podobnej oslave, kde zadržali až 200 ľudí. Trestne stíhaní mali byť 69, ale nakoniec ich prepustili na kauciu.

Polícia často zverejňuje identity zadržaných homosexuálov na Internete a vyzýva verejnosť, aby poskytovala relevantné informácie. Týmto porušujú práva na súkromnie dúhového obyvateľstva a vystavujú ich stigmatizácii a násiliu. Preto si často páry rovnakého pohlavia volia možnosť odcestovať za svadbou.

„V spoločnosti, kde je korupcia endemická, sa zákon zakazujúci vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia čoraz viac využíva na obťažovanie, vydieranie aj zo strany orgánov činných v trestnom konaní a iných členov verejnosti,“ prehovorila organizácia Amnesty International. Ďalej označila tieto razie za „lov na čarodejnice“.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →