Filmový festival inakosti je festivalom pre lesby, gejov, bisexuálnych, transrodových ľudí a ich rodičov, deti a priateľov. V novembri sa uskutoční už jeho 17. ročník, ktorý bude najväčším vo svojej histórii a prinesie mnoho zaujímavých noviniek i ocenených snímok. Poďme sa preto pozrieť bližšie na ochutnávku toho na čo sa môžeme tešiť

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Festival sa uskutoční od 22. do 28.11.2023. Prvý raz sa uskutoční až na piatich bratislavských miestach, v Slovenskej národnej galérii (Kino Lumière a SNG), v kinosále FTF VŠMU a v kinách Mladosť, Nostalgia a Film Europe.

Cieľ festivalu

Festival od roku 2007 každoročne organizuje Iniciatíva Inakosť. Zámerom tohtoročného festivalu je komunikovať silu, jednotu a vzájomnú podporu v slovenskej LGBT+ komunite, poukázať na odvahu nebáť sa byť iný, pretože queer ľudia majú v mnohých ohľadoch inú životnú skúsenosť ako väčšina. Cieľom je zároveň inšpirovať spoločnosť, ktorá je v poslednom čase polarizovaná, aby sa nebála inakosti len preto, že ju nepozná. Festival zároveň poskytuje LGBT+ komunite kultúrno-spoločenský rámec pre sebapoznávanie.

Herci Zuzana Kronerová a Richard Stanke (jedni z organizátorov FFI)

Rôznorodosť môže byť prospešná pre všetkých

Program festivalu

Festival predstaví viac ako 50 filmov. Okrem úspešných zahraničných filmov, ktoré zaujali na medzinárodných podujatiach, predstaví aj skvosty z domácej tvorby.

Slovenské premiéry predstavia rozmanitý výber filmov slovenských tvorcov zaoberajúcich sa queer témami. Medzi nimi aj nový film Gregora Valentoviča či dokument House of Velvet od Igora Smitku a Ivany Hucíkovej.

Sekcia Teplé Česko-Slovensko prinesie snímky českej a slovenskej produkcie, napríklad aktuálnu novinku Sone G. Lutherovej Šťastný človek.

Sekcia venovaná ázijskej audiovizuálnej tvorbe je tento rok zameraná na Queer Hongkong. Premietanie pätice hongkonských titulov otvorí romantická klasika kultového režiséra Wong Kar-waia Šťastní spolu.

Sekcia krátkych filmov bude rozdelená na štyri zahraničné pásma. Pásma sú pomenované podľa piesní od Rihanny. V pásme Disturbia sa nájdu filmy s temnejšou atmosférou. Pásmo Diamonds ponúkne možnosť hľadania svojho ja a oslavu odvahy stať sa ním. Only Girl (In the World) bude venované filmom, ktoré do centra pozornosti stavajú ženy, ženské postavy a ich príbehy. A v pásme Love on the Brain uvidia diváci romantické filmy, najmä o prvých láskach.

Prvýkrát pôjde o súťažnú sekciu, v ktorej bude o najlepšom krátkom filme rozhodovať trojčlenná medzinárodná porota. Ponuku krátkych filmov festivalu uzatvára nesúťažné pásmo zostavené v spolupráci s festivalom Fest Anča FFi x Fest Anča: Queer Animation, v ktorom dostanú priestor animované filmy.

Podujatie myslí aj na najmenších a deťom premietne rodinné filmy zdôrazňujúce hodnoty lásky, priateľstva, tolerantnosti a vnímavosti voči inakosti.

„Príbehy, v ktorých sme hlavnými postavami my. Niekedy sú to drámy, inokedy komédie, no najradšej máme lovestory. Namiesto čiernobieleho filmu však volíme farebný. Naša rozdielnosť nás spája.“

odkaz na oficiálnom plagáte

Ďalšie populárne filmové snímky

Tár

Femme

Život a kariéru drag queen zničí Julesovi homofóbny útok. Keď sa však v gejsaune opäť stretne so svojím útočníkom, hlboko uzavretým Prestonom, naskytne sa mu šanca na pomstu. Bez parochne a mejkapu nerozpoznateľný Jules preniká do Prestonovho života a pritom objavuje silu v inom druhu dragu.

Cestička k šťastiu

Sisi & Ja

Koncom 19. storočia žije cisárovná Alžbeta Bavorská – známa ako Sisi – v aristokratickej ženskej komúne v Grécku. Grófka Irma, ktorú tam pošlú ako spoločníčku Sisi, je uchvátená touto výstrednou a extravagantnou samotárkou. Vonkajší svet sa však snaží Sisi zlomiť. Akokoľvek sa Irma a Sisi bránia, nakoniec im ostáva len jedna osudová cesta, ktorá obe ženy navždy spojí.

Viac o programe nájdete tu:

https://ffi.cinepass.sk/sk/movies/

Aj tento rok Iniciatíva Inakosť organizuje výročnú inKonferenciu zameranú na práva a postavenie LGBT+ ľudí. Prvýkrát bude súčasťou Filmového festivalu inakosti.

Zdroje a viac informácií

https://www.ffi.sk/o-festivale/

https://m.facebook.com/groups/filmovyfestivalinakosti/?locale=sk_SK

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →