Christopher street je ulica vo West Village, časti mesta New York City. Je najstaršou ulicou vo West Village. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia nabrala obrovský význam pre LGBT+ komunitu. Jej odkaz si pripomíname aj dnes.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

V sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia sa práva Christopher street stala „hlavnou ulicou“ LGBT+ New Yorku. Skupiny LGBT+ osôb sa tu prechádzali nonstop. Gay bary a obchody s dekoratívnymi položkami populárnymi v LGBT+ komunite v tej dobe lemovali celú ulicu. V osemdesiatych rokoch zažil život na Christopher street menší úpadok, keď mnoho homosexuálov podľahlo epidémii AIDS.

Zdroj: Archív autorky

Na Christopher Street sa nachádza aj Stonewall Inn, bar, ktorého majitelia v júni roku 1969 spustili Stonewall bojom proti policajnej razii. Protesty Stonewall sú široko uznávané ako kolíska hnutia za práva homosexuálov. Od roku 1970 si každý jún pripomíname LGBT+ práva protestmi Pride, spustenými práve po Stonewalle. V Nemecku sa dokonca protesty nenazývajú Pride, ale Christopher Street Days.

Na Christopher street dnes stojí Christopher Park, a v ňom významný pamätník udalostí, ktoré sa tu odohrali. Súsošie pamätníka vytvoril sochár George Segal, vplyvný americký umelec 20. storočia. Vo svojej práci sa vyjadroval k témam LGBT+ práv, holokaustu i migrácie.

Zdroj: Archív autorky

Sochy sú vytvorené z bronzu a symbolicky namaľované bielou farbou. Všetky plány na umiestnenie tohto kusu umenia do parku boli hotové v roku 1982, no verejné námietky a plánované obnovy Christopher Parku zdržiavali inštaláciu súsošia. Napokon však bolo odhalené v roku 1992 starostom mesta New York Dinkinsom.

Zdroj: Archív autorky

Štyri postavy – dvaja stojaci muži a dve sediace ženy – sa nachádzajú v severnej časti parku. Znázorňujú dva homosexuálne páry voľne sa zabávajúce, diskutujúce a v dobrej nálade na verejnom mieste. Tento obraz evokuje ciele hnutia za LGBT+ práva.

Zdroj: Archív autorky

V roku 2000 sa stal Stonewall Inn národnou historickou pamiatkou USA. Christopher Park sa stal miestom, kam si chodí LGBT+ komunita pripomínať svoju históriu.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →