Bratislavský hrad je asi najikonickejším na Slovensku. Prešiel niekoľkými prestavbami a rekonštrukciami: za vlády Žigmunda Luxemburského, Ferdinanda I., Ferdinanda II., Karola III. Najskvelejšie architektonické obdobie a najmonumentálnejšiu prestavbu však zažil za vlády Márie Terézie. Ako dôvod prestavby sa uvádza najmä láska Márie Terézie k Bratislave a jej častý pobyt v našom hlavnom meste. Málokto však pozná skrytú rodinnú históriu za týmto rozhodnutím, ktorá zahŕňala aj homoerotický vzťah medzi dcérou Márie Terézie, Máriou Kristínou Habsbursko-lotrinskou a manželkou Jozefa II., teda jej švagrinou, Izabelou Bourbónskou.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Izabela Bourbónska nenašla uspokojenie v manželstve s Jozefom II., či už po romantickej alebo sexuálnej stránke. Jej život bol plný rôznych strastí, v detstve jej zomrela matka a musela sa vydať za Jotefa II. – muža, ktorého pravdepodobne skutočne nemilovala. Prešla si niekoľkými spontánnymi potratmi. Jej traumatizujúce zážitky v kombinácii s genetickou predispozíciou ju priviedli k depresii a bipolárnej poruche. V množstve literatúry je Izabela opisovaná ako „šialená“, „tragédka“ či „zvláštna“. Čo sa však od princeznej žijúcej v 18. storočí dalo očakávať? V jej vlastných slóvách z listu Márii Kristíne:

Čo by mala dcéra veľkého princa očakávať? Jej osud je nepochybne najviac nešťastný. Narodila sa ako otrokyňa predsudkov ľudí a ocitla sa vystavená tejto váhe vyznamenaní, týmto nespočetným etiketám, ktoré sú spojené s veľkosťou … Nakoniec sa vynaloží úsilie vybudovanie jej pozície. Tam je odsúdená opustiť všetko, svoju rodinu, svoju krajinu–a pre koho? Pre neznámu osobu, ktorej charakter a spôsob myslenia nepozná… Obeť údajnému verejnému blahu, ale v skutočnosti skôr úbohej politike ministra, ktorý nemôže nájsť inú cestu pre obe dynastie, aby vytvorili spojenectvo, ktoré vyhlási za nerozlučné–a ktoré sa okamžite, ako zdá byť výhodné, je prerušené…

Zachované listy Izabely Bourbónskej Márii Kristíne

Mária Kristína bola jedným zo šestnástich detí Márie Terézie a Františka I. cisára Svätej Rímskej Ríše, z nich sa dospelosti dožilo len desať. Mária Kristína bola snáď najobľúbenejším dieťaťom Márie Terézie, bola obdarovaná intelektom, učila sa anglicky, francúzsky a taliansky. Bola obľúbená medzi ľuďmi a milovaná priateľmi a príbuznými. Jej prvou láskou bolo určité knieža, tento vzťah však rýchlo ukončila Mária Terézia, ktorá rozhodla, že jej je nehoden.

Izabela a Mária sa prvýkrát stretli až po svadbe Izabely a Jozefa, ktorá sa konala za neprítomnosti oboch manželov. Po svadbe bola Izabela vypravená z Parmy do Viedne, kde sa na počesť mladomanželov usporiadala veľká slávnosť. Jozefovi sa Izabela zapáčila a veľmi rýchlo si k nej vybudoval vzťah, napriek tomu, že bol známy svojou hanblivosťou. Izabela k Jozefovi blízko nemala – jej sa zapáčila práve Mária Kristína. Jej nezáujem o Jozefa ju dohnal k izolácii v jej komnatách. V listoch Márii Kistíne ďalej píše:

Princezná nemôže, tak ako aj tá najchudobnejšia žena v chatrči, relaxovať uprostred svojej rodiny. Vo vysokej spoločnosti, v ktorej je nútená žiť, nemá ani známych, ani priateľov. Preto musí opustiť svoju rodinu, svoj domov. A prečo? Patriť k mužovi, ktorého charakter nepozná, vstúpiť do rodiny, kde je prijatá so žiarlivosťou.

Zachované listy Izabely Bourbónskej Márii Kristíne

Mária Kristína bola svetlom v smutnom živote Izabely, pár si každodenne vymieňal listy. Mária Kristína prejavovala šťastie a optimizmus vo svojej náklonnosti k Izabele, kým Izabelin pesimizmus kričí z každého z jej listov. Z archívnych listov pôvodne písaných vo francúzštine je jasné, že mali naozaj intímny romantický vzťah. Náklonnosť však zjavne okázalejšie prejavovala Izabela, ktorá bola narozdiel od Márie Kristíny so svojím manželom nešťastná. Mária Kristína sa viac hanbila a pravdepodobne ju muži aj naozaj priťahovali.

Píšem ti znova, krutá sestra, aj keď som ťa práve opustila. Nemôžem zniesť čakanie na to, aby som spoznala svoj osud a aby som sa dozvedela, či ma považuješ za človeka hodného tvojej lásky, alebo či by si ma chcela vrhnúť do rieky. Nemôžem tolerovať túto neistotu, nemôžem myslieť na nič iné, len na to, že som šialene zamilovaná. Keby som len vedela, prečo je to tak, pretože si taký krutá, že by ťa človek nemal milovať, ale nemôžem si pomôcť.

Zachované listy Izabelu Bourbónskej Márii Kristíne

Izabela Bourbónska eventuálne porodila dcéru, ktorú nazvala Mária Terézia, a potom ďalšiu, ktorú nazvala Mária Kristína. Krátko po druhom pôrode zomrela.

Po jej smrti sa Albert Saský, jej blízky priateľ vrátil do Viedne, aby vyjadril svoju sústrasť. Pri tejto príležitosti sa lepšie spoznal s Máriou Kristínou a zvyšok poznáme ako príbeh Márie Kristíny – jedinej dcéry Márie Terézie, ktorá sa mohla vydať z lásky. Bratislavský hrad bol zrenovovaný ako sídlo pre mladomanželov, pravdepodobne aj preto, aby sa utíšili klebety o lesbickej afére a intrigách na Viedenskom dvore, ktoré umožnili sňatok Márie Kristíny a Alberta Saského.

Infografika vybraných citátov z listov Izabely Bourbónskej Márii Kristíne – francúzske pôvodné znenie a slovenský preklad.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Wikipédia

“Je meurs d’amour pour toi…” Lettres de Isabelle de Bourbon-Parme à l’archiduchesse Marie-Christine 1760-1763. Édition établie par Élisabeth Badinter. La Lettre et la Plume. Éditions Tallandier, 2008

Hrasky Josef. Die Persönlichkeit der Infantin Isabella von Parma, Mittelungen des österreichischen Straatsarchivs. 12. Wien, 1959

 Joseph II – Derek Beales