Pápež František umožnil kňazom požehnávať páry rovnakého pohlavia, čo je významný pokrok pre LGBT+ ľudí v rímskokatolíckej cirkvi.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Vodca rímskokatolíckej cirkvi povedal, že kňazom by malo byť za určitých okolností dovolené požehnávať páry rovnakého pohlavia a páry „nepravidelné“.

Vatikán však uviedol, že požehnania by nemali byť súčasťou pravidelných cirkevných rituálov ani súvisieť s občianskymi zväzkami alebo svadbami.

Dodal, že naďalej vníma manželstvo ako medzi mužom a ženou.

Pápež František schválil v pondelok dokument vydaný Vatikánom, v ktorom oznámil túto zmenu. Vatikán uviedol, že by to malo byť znakom toho, že „Boh víta všetkých“, ale dokument hovorí, že kňazi musia rozhodovať o každom prípade individuálne.

Kardinál Víctor Manuel Fernández, prefekt cirkvi, uviedol, že nová deklarácia zostáva „pevná v tradičnej náuke cirkvi o manželstve“.

Dodal však, že v súlade s pápežovou „pastoračnou víziou“ „rozširovania“ príťažlivosti katolíckej cirkvi by nové usmernenia umožnili kňazom požehnať vzťahy, ktoré sa stále v cirkvi považujú za hriešne.

Od ľudí, ktorí dostávajú požehnanie, by sa podľa deklarácie „nemalo vyžadovať, aby boli morálne dokonalí“.

Požehnanie je modlitba alebo prosba, zvyčajne vyslovená kňazom, ktorý žiada, aby Boh priaznivo hľadel na osobu alebo ľudí, ktorí sú požehnaní.

Kardinál Fernández zdôraznil, že nový postoj nepotvrdzuje postavenie párov rovnakého pohlavia v očiach katolíckej cirkvi.

Deklarácia predstavuje zjemnenie tónu katolíckej cirkvi, aj keď nejde o zmenu postavenia. V roku 2021 pápež povedal, že kňazi nemôžu požehnávať manželstvá osôb rovnakého pohlavia, pretože Boh nemôže „požehnať hriech“.

Pápež František už v októbri naznačil, že je otvorený tomu, aby Cirkev požehnala páry rovnakého pohlavia.

Biskupi v niektorých krajinách predtým umožňovali kňazom požehnávať páry rovnakého pohlavia, hoci postavenie cirkevných autorít zostávalo nejasné.

Zdroj: BBC – https://www.bbc.com/news/world-europe-67751600

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →