Po minuloročnom schválení zákona zakazujúceho všetky pro-LGBT prvky v krajine plánuje Rusko založiť inštitút na správu „psychiatrického teroru“ trans jednotlivcov. Ako je to spojené s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ruský prezident Vladimir Putin schválil vytvorenie inštitútu pre „štúdium LGBT ľudí“ v rámci federálnej psychiatrickej jednotky v krajine. Štátna Duma – Ruská dolná komora parlamentu – zároveň jednomyseľne schválila návrh zákona zakazujúci zmenu dokumentov a operáciu zmeny pohlavia, ktorá sa má poskytnúť transrodovým osobám. Aktivisti za ľudské práva v Rusku v tejto súvislosti bijú na poplach a varujú, že by to mohlo viesť k tomu, že sa jednotlivci uchýlia k operáciám na čiernom trhu a k prudkému nárastu úmrtí.

Zatiaľ čo Rusko má už roky zlú povesť v oblasti ochrany LGBT komunity, zdá sa, že nedávne množstvo právnych predpisov je spojené s prebiehajúcou inváziou na Ukrajine, podľa zákonodarcov, ktorí podporili kontroverzný návrh zákona.

„Robíme to, pretože Rusko sa od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zmenilo. A tí chlapci, ktorí dnes bránia našu krajinu so zbraňami v rukách, sa musia vrátiť do inej krajiny, nie do tej, ktorá bola pred začiatkom [vojny],“ povedal Pyotr Tolstoy, podpredseda Dumy.

Spoločným bodom rozhovoru medzi vodcami v krajinách, ktoré obmedzujú práva LGBT komunity, je to, že politiky uprednostňujúce týchto jednotlivcov sú výsledkom zavedeného západného súboru hodnôt, ktoré sú v rozpore s tým, čo považujú za tradičné alebo historické viery vo svojich krajinách.

Lídri v Poľsku, Maďarsku (a v poslednej dobe i na Slovensku) okrem iného aktívne tvrdia, že tí, ktorí propagujú pro-LGBT názory – ako sú mimovládne organizácie, aktivisti alebo novinári – buď pracujú pre Západ, alebo sú platení za to, aby podkopali krajinu zvnútra.

Podobný sentiment zopakovali zákonodarcovia Dumy, keď sa diskutovalo o nedávnom súbore zákonov, ktorí tvrdili, že „trans-priateľskí lekári a psychológovia“ to „robia kvôli aktívnej podpore LGBT organizácií“ a úmyselne očierňujú tradičné hodnoty pre „veľmi výnosný biznis v zdravotníckych službách.”

„Západný transgender priemysel sa snaží preniknúť do našej krajiny týmto spôsobom, prelomiť okno pre svoje multimiliardové podnikanie… množstvo lekárov obhajuje túto oblasť tak vehementne a skrýva sa za svojimi akademickými znalosťami, vrátane tých, ktoré získali v zahraničí počas štúdia v USA a ďalších krajinách.”

Podľa vyhlásenia ruského ministra zdravotníctva Michaila Muraška Putin poveril ministerstvo, aby „vytvorilo inštitút pre štúdium sociálneho správania homosexuálnych ľudí “ v Srbskom Štátnom Vedeckom Centre pre Sociálnu a Forenznú Psychiatriu, psychiatrickej nemocnici a výskumnom centre.

„Existuje prezidentská smernica o vytvorení ďalšej inštitúcie v našom federálnom psychiatrickom centre, ktorá by študovala nielen tieto, ale aj množstvo ďalších oblastí správania vrátane sociálneho správania. Preto sa týmto smerom ďalej budú uberať vedecké štúdie“ uviedol Muraško.

Inštitút podľa správ povedie k tomu, že títo jednotlivci a aktivisti budú „viac v súlade s realitou.”

V decembri minulého roka prezident Vladimir Putin podpísal zákon o úplnom zákaze takzvanej „LGBT propagandy, pedofílie a zmeny pohlavia“.

Kníhkupectvá odvtedy odstránili obsah LGBT zo svojich políc a nasledovali aj herné a streamovacie platformy.

V niekoľkých prejavoch, ktoré Putin usporiadal od začatia rozsiahlej vojny na Ukrajine, sa prezident vrhol na pro-LGBT hodnoty, ktoré vnímal ako dovážané od ruských nepriateľov na západe, a nazval ich „čistým satanizmom“.

Nový zákon zaviedol pokuty za šírenie toho, čo nazývajú propagandou medzi občanmi akéhokoľvek veku. Predtým zákon prijatý v roku 2013 stanovil obmedzenie šírenia obsahu vhodného pre LGBT medzi maloletými.

Trest za porušenie zákona je 400 tisíc rubľov alebo okolo 4 500 €.

Srbský inštitút, kde sa má výskum uskutočniť, sa v polovici 20.storočia stal neslávne známym sovietskym obdobím pre svoje duševné a fyzické mučenie disidentov.

Špecifická diagnóza, nazývaná „pomalá schizofrénia“, bola použitá na označenie tých, ktorí boli „zaťažení bojom za spravodlivosť a pravdu“. Zamestnanci ústavu boli vyzvaní, aby spolupracovali s orgánmi činnými v trestnom konaní, ako je Ministerstvo vnútra, s cieľom „zabrániť revolúcii alebo krviprelievaniu“, a potom vysmiati, keď eventuálne utiekli na západ.

Podľa aktivistov za ľudské práva bude transgenderizmus považovaný za „diagnózu“, čo znamená, že sa bude považovať za zdravotný stav, ktorý je potrebné vyliečiť – nie inak ako v konverzných centrách, ktoré už pôsobia vo viacerých krajinách vrátane niektorých štátov USA.

V rozhovore pre The Insider popredný aktivista Nef Cellarius uviedol, že ruskí psychiatri budú teraz nútení konať proti svojej vlastnej odbornosti a svedomiu.

Cellarius je šéfom Coming Out-kampaňovej skupiny bojujúcej proti diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity – a sám žije mimo Ruska, rovnako ako mnoho ďalších, ktorí sa v tejto otázke vyjadrujú.

Rusko používa zastaranú verziu Medzinárodnej klasifikácie chorôb, ktorá uvádza transsexualizmus ako diagnózu.

Aktivisti tiež uviedli, že definovanie rozsahu nového výskumného centra ako zameraného na „sociálne správanie“ je tiež nesprávne – pohlavie a sexuálna identita nie sú sociálnym správaním, sú formou sebaidentifikácie.

Ak sa predpokladá, že LGBT komunity prejavujú správanie, ktoré nezodpovedá sociálnym normám uloženým vládou, inštitúty, ako je tento, budú slúžiť primárnemu cieľu „pretvoriť“ ich na tie, ktoré sa považujú za prijateľné.

Zdroj: Euronews

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →