Ak hľadáte seriál, ktorý je pútavý, vzrušujúci a zároveň veľmi dojemný, pozrite si Fellow Travelers. Ide o jedinečný príbeh dvoch mužov, ktorí sa tak milovali, že boli ochotní riskovať naozaj všetko. Tim Laughlin a Hawkins Fuller vás vezmú cez mccarthizmom nasiaknuté 50. roky, búrlivé 60. roky poznačené vojnou vo Vietname, uvoľnené 70. roky, až po AIDS krízu v 80. rokoch.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Hoci sa pozoruhodný príbeh týchto milencov tiahne cez štyri dekády, diváka najviac zaujme ich prvé stretnutie v 50. rokoch, ktoré sa nesú v duchu spomínaného mccarthizmu.

Kurt Iswarienko/SHOWTIME

Mccarthizmus bolo asi 20 rokov trvajúce obdobie v USA, ktorého hlavnou črtou bol výrazný antikomunizmus. Toto obdobie sa vyznačovalo silnou propagandou, ktorá hovorila o nebezpečenstve Sovietskeho zväzu a o jeho vplyve na americké inštitúcie. Mnohí ľudia boli neprávom obvinení zo špionáže. Išlo predovšetkým o ľudí pracujúcich vo vládnych inštitúciách, školstve či v zábavnom priemysle. Samozrejme, nehovoríme tu iba o ľuďoch s nedokázanou sympatiou k ZSSR, ale aj o queer ľuďoch, ktorých mccarthizmus trestal tiež. Výsledkom lovu na sexuálne menšiny bolo, že vyše 5000 ľudí pracujúcich vo vládnom sektore bolo vyhodených a tisíce ľudí stíhaných. Jednoducho povedané, pre LGBT+ ľudí vtedy v spoločnosti miesto nebolo.

V seriáli vynikli herci Jonathan Bailey (Tim Laughlin) a Matt Bomer (Hawkins Fuller). Podľa viacerých recenzií bol ich herecký výkon skrátka úžasný. Vďaka nim sa divák naplno ponorí do každej situácie, ktorú práve prežívajú. Či už ide o stresovú situáciu z odhalenia alebo dojemný rozhovor, každú sekundu prežívate spolu s postavami.

Matt Bomer and Jonathan Bailey in ‚Fellow Travelers‘ BEN MARK HOLZBERG/SHOWTIME

Samozrejme, v seriáli sa nachádza aj mnoho iných postáv, ktoré patria do LGBT+ komunity. V príbehu Marcusa Hooksa (Jeleni Alladin) a Frankieho Hines (Noah Ricketts) je zahrnutý aj ďalší problém vtedajšej doby – rasizmus. Marcus a Frankie musia bojovať nielen s homofóbiou, ale aj so segregáciou, ktorá v USA skončila až v roku 1964.

V deji sa objavuje aj sekretárka Mary Johnson (Erin Neufer), ktorá musí tiež skrývať svoju sexualitu.

PHOTO: COURTESY OF SHOWTIME

Seriál mal premiéru 29. 10. 2023 a medzičasom si získal veľmi kladné hodnotenia. Rotten Tomatoes tento seriál ohodnotil 8,4/10 a IMDb 8,1/10.

Osem nezabudnuteľných epizód nehovorí iba o láske dvoch mužov, ale ukazuje aj to, ako ďaleko sme ako spoločnosť pokročili.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →