V porovnaní so západnou Európou, Amerikou či Oceániou sú práva LGBT+ ľudí vo viacerých afrických štátoch veľmi obmedzené. Bavíme sa o neuznaní homosexuality, väzení či dokonca treste smrti.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Z 55 afrických štátov, ktoré boli uznané buď OSN alebo Africkou úniou alebo oboma, je homosexualita zakázaná v 32 krajinách. Mnohé zákony kriminalizujúce homosexualitu sú z koloniálnej éry.

Juhoafrická republika

Juhoafrická republika má najliberálnejšie postoje ku gejom a lesbám, pretože legalizovala manželstvá osôb rovnakého pohlavia a jej ústava zaručuje práva a ochranu gejov a lesieb. Južná Afrika je jedinou krajinou v Afrike, kde je ústavne zakázaná akákoľvek forma diskriminácie LGBT+ komunity. V roku 2006 sa tak Juhoafrická republika stala prvou krajinou v Afrike a piatou na svete, ktorá uzákonila manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Uganda

Bohužiaľ, v Ugande nemajú ľudia z LGBT+ komunity ani zďaleka také práva ako v Juhoafrickej republike. Nemajú žiadnu právnu ochranu, mužský aj ženský homosexuálny pohlavný styk je ilegálny a podľa výskumu z roku 2007 až 96% Uganďanov považuje homosexualitu za životný štýl, ktorý v spoločnosti nemôže byť akceptovaný.

29.5.2023 vošiel do platnosti antihomosexuálny zákon, ktorý obmedzuje slobodu prejavu ohľadom LGBT+ občianskych práv a kriminalizuje homosexuálne vzťahy počnúc odňatím slobody a končiac trestom smrti. Tento zákon je v rozpore so Všeobecnou deklaráciou ľudských práv a Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach.

Burundi

Tento malý štát ležiaci vo východnej Afrike sa v posledných dňoch zviditeľnil vďaka svojmu prezidentovi, ktorý povedal, že LGBT+ ľudia by mali byť umiestnení na štadión, kde by ich ukameňovali. Dodal, že ľudia s inou sexuálnou orientáciou si zvolili Satana namiesto Boha.

Botswana

Posledný štát, na ktorý sa zameriame, leží v južnej Afrike. Botswana zlegalizovala mužský a ženský homosexuálny styk v júli 2019. V posledných rokoch sa miestna LGBT+ komunita začala stávať viac viditeľnou a získala si určitú mieru akceptácie. Miestne súdy vydali dva prelomové rozsudky: jeden nariadil vláde registrovať miestnu LGBT+ organizáciu a ďalší priznal transľuďom ústavné právo na zmenu pohlavia.

Manželstvá párov rovnakého pohlavia ani adopcie detí však nie sú právne uznané.

Situácia v ostatných afrických štátoch je podobná – silná homofóbia a právne postihy. Prezidenti viacerých krajín volia veľmi krutú a odpudivú rétoriku a vyhrážajú sa nemilosrdnými trestami. Výsledkom sú strach, trauma, depresie, úzkosť a sociálna izolácia, ktoré sú medzi LGBT+ ľuďmi v Afrike bežnejšie.

Pomery v Afrike sledujú viaceré organizácie, ako napríklad Európska únia či Inštitút pre bezpečnostné štúdiá.

TSHEKISO TEBALO/AFP/Getty Images

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →