Po zvolení do Národného zhromaždenia v júni 2017 za stranu Renesancia začala jeho politická kariéra rýchlo rásť. V roku 2018 sa stal najmladším tajomníkom ministra národného školstva a mládeže, čím bol najmladšou osobou vo vláde Francúzska. V roku 2020 bol hovorcom vlády. O dva roky na to pôsobil ako minister verejnej činnosti a účtov. V roku 2023 zastával funkciu ministra národného školstva a mládeže.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Počas pôsobenia v tejto funkcii oznámil zákaz abájov podľa ,,princípu sekularizmu“, čím rozšíril zákaz náboženských symbolov vo francúzskych verejných školách, ktoré už zahŕňali kresťanské kríže, židovské kipy a islamské závoje.

Najmladší premiér v histórii Francúzska

9.1.2024 bol Attal vymenovaný francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na post premiéra krajiny. Vo veku 34 rokov sa stal najmladším človekom a prvým otvoreným homosexuálom vo funkcii francúzskeho premiéra. Prezident Macron povedal:

,,Viem, že sa môžem spoľahnúť na vašu energiu a váš záväzok.“

Attal vo svojom prejave povedal, že počas jeho pôsobenia na tomto poste bude mať tri priority: zamestnanosť, otvorenie ekonomiky na zjednodušenie postupov pre podniky a zameranie sa na mládež.

Hugh Schofield, BBC News

,,Mojím cieľom bude udržať kontrolu nad naším osudom a uvoľniť náš francúzsky potenciál.“

Povedal Attal po svojom vymenovaní.

Gabriel Attal je jedným z najpopulárnejších politikov vo Francúzsku. Vymenovanie nového mladého ministra bol podľa viacerých komentátorov šikovný ťah. Macron sa tým snaží posilniť svoje druhé obdobie v pozícii prezidenta. Vzhľadom na to, že za prezidenta v nasledujúcich voľbách už nemôže kandidovať, niektoré média špekulovali, že Attal je potenciálnym kandidátom na prezidentské voľby v roku 2027.

Súkromie

V roku 2018 ho na Twitteri vyoutoval jeho bývalý spolužiak Juan Branco. V tom čase žil v civilnom zväzku so Stéphane Séjourné. Ich vzťah sa skončil v roku 2022.

Attal v televíznom rozhovore uviedol, že ho v škole kvôli jeho sexuálnej orientácii šikanovali. Ako politik tiež opísal, že je terčom homofóbnych a antisemitských nenávistných prejavov na sociálnych sieťach.

Niektoré LGBT+ organizácie ho kritizujú za to, že dostatočne nehovorí o právach LGBT+ ľudí.

IG/Gabriel Attal
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →