Od vymenovania novej vlády prešli už tri mesiace. Koalícia, ktorú tvorí SMER-SD, Hlas – sociálna demokracia a SNS, získala dôveru 21. 11. 2023. Zatiaľ čo sa premiér Robert Fico a jeho stranícki kolegovia všemožne snažia zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, Martina Šimkovičová vo svojej funkcii tiež nestráca čas.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Zdroj: Facebook Martiny Šimkovičovej

Šimkovičová je nominantkou Slovenskej národnej strany a prezentuje sa ako veľká národniarka, ktorá bojuje za tradičné hodnoty. Jej vlasteneckým voličom ale akosi ušlo, že je rozvedená, býva v Rakúsku, kde chodí do školy aj jedna z jej dcér a jej najstaršia dcéra žije v USA.

Od začiatku vystupuje proti LGBT+ komunite, šíri dezinformácie a hoaxy. Jej homofóbne a diskriminačné vyjadrenia vytvárajú nenávistný priestor voči LGBT+ komunite. Poslednou kvapkou bolo, keď prostredníctvom stránky Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (MK SR) zverejnila video, v ktorom povedala, že ľudia majú rozhodnúť o finančných prostriedkoch MK SR. Išlo o homofóbnu anketu, v ktorej si ľudia mali vybrať medzi obnovou kultúrnych pamiatok alebo podpory LGBT+ podujatí.

Najnovšie Šimkovičová obnovila aj kultúrnu spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom.

Zdroj: Facebook Martiny Šimkovičovej

Na jej hanlivé vyjadrovanie a spôsoby spoločnosť okamžite zareagovala a ľudia začali podpisovať petíciu za jej odstúpenie z funkcie. Petíciu v priebehu deviatich dní podpísalo vyše 185-tisíc ľudí. Počet signatárov je väčší ako počet voličov SNS v roku 2023 (166 995). Šimkovičová reagovala podaním trestného oznámenia na petíciu. Okrem toho MK SR zmazalo všetky FB príspevky od októbra minulého roka z dôvodu ,,permanentného stavu kybernetického ohrozenia“.

Proti jej autokratickému vedeniu ministerstva a útočnej rétorike sa zdvihla veľká vlna kritiky a odporu. Ľudia to dávajú najavo hlavne na opozičných protestoch proti súčasnej vláde, kde požadujú jej odstúpenie. Šimkovičovú skritizovali aj mnohé známe osobnosti, ako herečka Eva Pavlíková, spevák Pavol Habera, herečka Kamila Magálová a ďalší.

Práve herečka Kamila Magálová mala veľmi trefnú poznámku, keď v Interview :24 RTVS povedala:

,,Prečo si oblieka, prečo nosí módne doplnky od známych návrhárov, ktorí sú gayovia? Ak je taká konzistentná, tak nech si nosí kabelku zo šúpolia.“

Magálová, samozrejme, nezhadzuje ľudové umenie, ale zvýrazňuje absurdnosť a pokrytectvo súčasnej ministerky. Šimkovičová sa často na verejnosti ukazuje v oblečení a doplnkoch od svetoznámych módnych gay návrhárov.

Zdroj: Facebook Martiny Šimkovičovej

Eva Pavlíková a Pavol Habera zasa reagovali na spomínanú obnovenú kultúrnu spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom, ktorú v marci 2022 zrušila bývalá ministerka kultúry Natália Milanová.

Eva Pavlíková, herečka Divadla Andreja Bagara v Nitre, v rozhovore s Denníkom SME povedala:

,,Pani ministerka obnovila kultúrnu spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom v čase, keď oni vo vojne ničia životy nielen umelcov na Ukrajine, ničia aj ich divadlá a pamiatky.“

Zdroj: Facebook Martiny Šimkovičovej

K výzve na odstúpenie ministerky z funkcie sa pridala aj Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU) v Bratislave. Akademický senát fakulty vo svojom stanovisku uviedol:

,,Ako členovia akademického senátu FTF VŠMU nemôžeme mlčať, keď sa pred našimi očami odohráva pokus o systémovú deštrukciu fungujúcich umeleckých a kultúrnych inštitúcií, od ktorých je závislý celý rad jednotlivcov, organizácií a v neposlednom rade aj budúcnosť našich študentov.“

Internetom sa bleskovo šíria aj karikatúry a memečka:

Zomri: ,,Ministerstvo dezinformácie“

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →