Grécko legalizovalo manželstvá osôb rovnakého pohlavia a rovnaké rodičovské práva pre homosexuálne páry 15.2.2024. Stalo sa tak 16. krajinou Európskej únie, ktorá povolila manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Ide taktiež o prvú ortodoxnú krajinu, ktorá niečo také urobila.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Legislatíva tiež uvoľňuje cestu k adopcii a dáva rovnaké práva obom rodičom rovnakého pohlavia ako zákonnému zástupcovi dieťaťa, pričom sa doteraz tieto práva vzťahovali iba na biologického rodiča.

Zákon však neposkytuje párom rovnakého pohlavia prístup k asistovanej reprodukcii ani možnosť náhradného tehotenstva.

Santorini, Grécko, autor: Aleksandar Pasaric

Za prijatie návrhu zákona bolo 176 hlasov, proti bolo 76. Z 300-členného parlamentu hlasovalo spolu 254 ľudí. Niektorí poslanci sa zdržali. Návrh prešiel vďaka silnej podpore ľavicových opozičných strán.

V čele vlády je od septembra 2023 konzervatívna strana Nová demokracia. Predseda strany a zároveň grécky premiér Kyriakos Mitsotakis tento zákon podporuje. V krajine, ktorá je silno kresťanská, vyvolal búrlivú diskusiu. Premiér čelí veľkej výzve a bude musieť presviedčať viacerých ľudí, zahŕňajúc aj jeho vlastných poslancov.

,,Ja a všetci tí, ktorí veria v túto legislatívu, musíme presvedčiť našich poslancov a následne aj tých, ktorí môžu mať stále negatívny postoj.“

Mitsotakis pre verejnoprávnu televíziu ERT

Tvrdý nesúhlas vyjadruje aj mocná pravoslávna cirkev v krajine. Podľa duchovných by tento zákon mohol viesť k rozkladu gréckej spoločnosti.

Pokiaľ hovoríme o verejnej mienke, podpora je samozrejmá. Prieskum uskutočnený koncom januára 2024 spoločnosťou Metron Analysis ukázal, že 62% respondentov podporuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia, pričom 36% je proti.

,,To, čo sa chystáme uzákoniť, je rovnosť v manželstve, čo znamená odstránenie akejkoľvek diskriminácie na základe sexuálnej orientácie. Nie je to niečo radikálne odlišné od toho, čo platí v iných európskych krajinách.“

Mitsotakis pre verejnoprávnu televíziu ERT

Za najviac gay-friendly mesto sa považujú Atény. Grécko je dlhodobo jednou z najobľúbenejších turistických destinácií pre LGBT+ ľudí v Európe. Známy je hlavne ostrov Mykonos, ktorý je celosvetovo známy svojou gay a lesbickou scénou.

Podľa nedávnych správ Grécko dosiahlo jedno z najvyšších zlepšení spomedzi 49 krajín v právnej a politickej situácii LGBT+ ľudí za posledné desaťročie s celkovým skóre 57%. Hodnotenie vypracovala organizácia ILGA-Europe, ktorá hodnotí práva LGBT+ komunity v európskych krajinách.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →