Pápež František povedal, že vidí „pokrytectvo“ v kritike svojho rozhodnutia umožniť kňazom požehnávať páry rovnakého pohlavia, čo je pravdepodobne jeho najrazantnejšie formulovaná obrana tohto kroku.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Požehnania schválil minulý mesiac vatikánsky dokument s názvom Fiducia Supplicans, ktorý sa však v katolíckej cirkvi stretol s výrazným odporom, najmä zo strany afrických biskupov.

„Nik sa nepohoršuje, ak dávam svoje požehnanie obchodníkovi, ktorý možno vykorisťuje ľudí. A to je veľmi ťažký hriech. Ale pohoršujú sa, ak žehnám homosexuálovi, “ povedal František pre taliansky katolícky časopis Credere. „Toto je pokrytectvo,“ povedal.

Pápeža Františka, známeho výrokom: Kto som ja, aby som súdil?, si ako cieľ vytýčil podporovať prívetivejšiu a menej odsudzujúcu katolícku cirkev.

Konzervatívci tvrdia, že to môže ohroziť morálne učenie Cirkvi.

Pápež pri viacerých príležitostiach obhajoval Fiduccia Supliccans, ale uznal odpor proti nemu. Napríklad povedal, že požehnanie nepredstavuje formálne schválenie cirkevných zväzkov osôb rovnakého pohlavia.

„Keď sa pár spontánne prihlási a žiada o požehnanie, človek nepožehná úniu, ale jednoducho ľudí, ktorí o to spoločne požiadali. Nie úniu, ale osoby,“ povedal 26. januára.

Katolícka cirkev učí, že homosexuálny sex je hriešny, neusporiadaný a že ľudia pociťujúci atrakciu k osobám rovnakého pohlavia sa nepovažujú za hriešnikov, pokiaľ „žijú cudne“.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →