Ak ste predplatiteľmi streamovacej služby Netflix, je možné, že ste si všimli príchod mnohých slovenských a českých filmov. Jedným z nich je práve aj Slúžka (2023). Je prvým slovenským filmom (natočeným v koprodukcii s Českom) s motívom ľúbostného vzťahu medzi dvomi ženami.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Film Slúžka je novinkou režisérky Mariany Čengel Solčanskej (Únos, Sviňa), inšpirovanou rovnomenným románom Hany Lasicovej. Hana Lasicová je i druhou autorkou scenára filmu. Hlavnou hrdinkou je pätnásťročná Anka, ktorá prichádza pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostavenej rakúsko-uhorskej rodiny.

O LGBTI+ tematiku sa pričinil Milan Lasica

V knihe sa slúžka Anka nezaľúbi do ženy, ale do mladého panského syna, ktorý o ňu skutočne nedbá a jednoducho sa zahráva s jej citmi. Hana Lasicová na túto tému napísala scenár. Ten si prečítal Milan Lasica a prišiel s nápadom: pridať do scenára prvok queer náklonnosti a lesbického vzťahu. Práve týmto nabral scenár Slúžky celospoločensky významný prvok.

Na reakcii cirkvi režisérke nezáležalo

Režisérka mala katolícku výchovu, tak ako mnoho iných Slovákov. Napriek tomu nemala s queer motívom problém, keďže cirkev nenecháva zasahovať do svojej osobnej viery a vzťahu s Bohom. Neobávala sa ani reakcie podobnej pobúreniu biskupa Haľka na bozk dvoch žien v seriáli Priznanie: „Je mi to úplne ukradnuté. Biskup si možno nevšimol, že aj on sa rozhodol pre život mimo rámca, aký odporúča všetkým ostatným. Žije mimo tradične chápanej rodiny, nemá absolútne žiadnu zodpovednosť za výživu, výchovu, vzdelanie a život vlastných detí ani ekonomickú zodpovednosť za rodinu, nemá obavy o strechu nad hlavou, splácanie hypotéky a platenie energií, nemusí čeliť daniam, zdravotným a sociálnym odvodom. Vôbec ma nezaujíma, čo on považuje za hriech. Jeden môj kamarát mi v podobných situáciách pripomína, že človeka definujú nielen jeho priatelia, ale aj tí, ktorí ho nenávidia. Ak niečo kritizuje človek ako Haľko, môžeme to chápať ako znamenie kvality.“, vyjadrila sa sa Mariana Čengel Solčanská.

Okrem zhliadnutia filmu na Netflixe si môžete prečítať i knižnú predohu Slúžka od Hany Lasicovej, dostupnú vo väčšine kníhkupectiev a verejných knižníc.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →