Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) dnes ráno na Generálnej prokuratúre podala trestné oznámenie na Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina v súvislosti s medializovanými informáciami o zdravotnom stave poslanca Tomáša Hellebrandta. Hellebrandt sa v stredu vzdal mandátu poslanca, v Národnej rade Slovenskej republiky pôsobil za stranu Progresívne Slovensko.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

“Správanie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina považujeme za neakceptovateľné, neprofesionálne a pravdepodobne aj protizákonné. Niekto z tohto zdravotníckeho zariadenia vyzradil citlivú osobnú informáciu a táto sa následne stala súčasťou súboja politických strán. Zdravotnícky personál pritom musí vedieť, že je rozdiel medzi pacientom infekčným a neinfekčným. Legislatíva hovorí, že pacient má povinnosť správať sa tak, aby nešíril infekciu, nič viac. Zdravotnícky personál má povinnosť sa chrániť, je to bežná súčasť ich práce, že prichádzajú do styku s chorými ľuďmi, od ktorých sa nechcú nakaziť. Svojim správaním však táto nemocnica poškodzuje dobré meno celého zdravotníctva a prispieva k stigmatizácii a diskriminácii. Navyše za celou touto kauzou cítiť aj homofóbiu,” povedal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

IG/nemocnicazilina

Viacerí lekári a lekárky už na sociálnych sieťach vyjadrili nesúhlas a rozčarovanie nad postupom Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina a uistili pacientov, že to nie je bežná prax. Trestný zákon v rámci trestných činov ohrozujúcich život alebo zdravie hovorí, že trestného činu sa dopustí ten, kto iného úmyselne alebo nedbanlivostne vydá do nebezpečenstva nákazy vírusom ľudskej imunodeficiencie.

“Pochybujem, že sa pán Hellebrandt dopustil porušenia zákona, a to ani na úrovni priestupku. Trestné oznámenie nemocnice považujem za účelové a postavené na insitnom výklade práva. Spáchanie trestného činu v zmysle § 165 Trestného zákona vyžaduje vydanie iného do nebezpečenstva nákazy vírusom ľudskej imunodeficiencie, nezakladá informačnú povinnosť. Porušenie zákona, ale vidím na strane zdravotníckeho zariadenia a jeho personálu, pretože zdravotnícky pracovníci majú zákonnú povinnosť dodržiavať etický kódex a mlčanlivosť“ konštatoval právnik IĽP Daniel Grejták.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Tlačová správa IĽP – informoval Peter Weisenbacher.