Pozná ju snáď každý z nás. Dúhová vlajka je symbolom lásky, hrdosti a tolerancie.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

História

Pred používaním tradičnej dúhovej vlajky sa ako symbol LGBT+ komunity používal ružový trojuholník. Ten však predstavoval temnú kapitolu v dejinách homosexuality, pretože nacistický režim používal ružový trojuholník na identifikáciu a stigmatizáciu mužov internovaných ako homosexuálov v koncentračných táboroch. Queer komunita si preto začala hľadať nový symbol.

Gilbert Baker

Gilbert Baker slúžil v americkej armáde a po čestnom prepustení sa naučil šiť. Neskôr sa stretol s Harveym Milkom, ktorý ho vyzval, aby vymyslel nový symbol hrdosti pre gay komunitu.

Podľa profilu publikovaného v Bay Area Reporter v roku 1985 si Baker vybral motív dúhy kvôli jej asociáciám s hnutím hippies v šesťdesiatych rokoch, ale poznamenal, že použitie tohto dizajnu siaha až do starovekého Egypta.

Prvé dúhové vlajky vyrobil tím, ktorého súčasťou bola umelkyňa Lynn Segerblom. Práve podľa nej bol vytvorený originálny postup farbenia vlajky.

Pôvodný dizajn vlajky mal osem pruhov, pričom každej z farieb bol priradený špecifický význam:

Roky 1978 a 1979

Po atentáte na Harvyho Milka dopyt po dúhovej vlajke výrazne vrástol. V reakcii na to spoločnosť Paramonut Flag Company začala predávať verziu so siedmimi pruhmi: červeným, oranžovým, žltým, zeleným, tyrkysovým, modrým a fialovým. Keď Baker zvýšil výrobu svojej verzie vlajky, aj on upustil od ružového prúžku, pretože látka v tejto farbe nebolo ľahko dostupná.

V roku 1979 bola vlajka opäť upravená. Tentokrát Baker upustil od tyrkysového pruhu. Výsledkom bola šesťpruhová verzia vlajky, ktorá sa stala štandardom pre budúcu výrobu – červená, oranžová, žltá, zelená, modrá a fialová.

Súčasnosť

V júni 2015 Múzeum moderného umenia na Manhattane pridalo do svojej dizajnovej kolekcie symbol dúhovej vlajky.

26. 6. 2015 bol Biely dom osvetlený farbami dúhovej vlajky, aby si ľudia pripomenuli legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia vo všetkých 50 štátoch USA po rozhodnutí Najvyššieho súdu.

Verzia dúhovej emodži vlajky bola formálne navrhnutá v júli 2016 a vydaná v novembri toho istého roku.

V roku 2021 Valentino Vecchietti z Intersex Equality Rights UK prepracoval vlajku Progress Pride Flag tak, aby obsahovala intersexuálnu vlajku. Tento dizajn pridal žltý trojuholník s fialovým kruhom do šípky vlajky Progress Pride.

Verzií vlajky je naozaj veľa, no cieľ je vždy spoločný. Najlepšie to vystihol sám tvorca:

,,Potrebovali sme niečo, čím by sme vyjadrili našu radosť, našu krásu, našu silu. A tá dúha to urobila.“

Gilbert Baker

Vyber si dúhovú vlajku alebo dúhový odznak. Kúpou podporíš Dúhový magazín a prevádzku Dúh.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →