V apríli, konkrétne 6. 4. si pripomenieme prvé výročie smrti aktivistky Rachel Pollack. V auguste tohto roku by oslávila 79 rokov.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Kto bola Rachel Pollack?

Bola vedúcou osobnosťou v poli tarotu, okultizmu a v neposlednom rade autorkou komiksov. Vytvorila prvého mainstreamového transrodového superhrdinu. V rokoch 1993 až 1995 Pollack písala každomesačne komiks Doom Patrol pre DC Comics Vertigo a vytvorila postavu Kate Godwin, ktorá je považovaná za prvú transrodovú hlavnú postavu v mainstreamových komiksoch.

Prvýkrát našla úspech v roku 1971 svojou poviedkou ‚Pandorina busta‘, ktorá vyšla v časopise Michaela Moorcocka New Worlds. Pollack čoskoro po tomto úspechu podstúpila tranzíciu.

Bola neuveriteľne šikovnou spisovateľkou, publikovala množstvo non-fiction diel vrátane mnohých o tarote. Publikovala sedem románov a štyri zbierky poviedok, vrátane ‚Unfenchable Fire‘ v roku 1989, ktorá získala cenu Arthura C. Clarka za sci-fi. Jej posledné dielo ‚The Fissure King‘ vyšlo v roku 2017.

Pollackovej priateľ, autor Neil Gaiman, zdieľal správu o jej smrti na socálnych médiách. Niekoľko rokov pred smrťou jej diagnostikovali Hodgkinov lymfóm, z ktorého sa zotavila. Smrteľnou diagnózou bol nakoniec iný typ lymfómu.

Gaiman hovoril o ich takmer štyri desaťročia trvajúcom priateľstve a povedal, že sa zblížil skrz svoju vieru. Vysvetlil: „Napriek tomu, že bola patrónkou New Age [individualistické spirituálne hnute, pozn. autorky], bola tiež neuveriteľne judaisticky založená. Existuje ortodoxná židovská modlitba, ktorá začína ‚Ďakujem Ti, Bože, že si zo mňa neurobil ženu‘. Pamätám si ako mi hovorila, že keď sa modlila po operácii [chirurgickej tranzícii, pozn. autorky], povedala: ‚Ďakujem Ti, Bože, že si zo mňa neurobil ženu, ale trikrát požehnaný je lekár, ktorý ma ňou urobil‘.”

Pollack strávila významnú časť svojho života v Londýne. Tu bola spolu so spisovateľom Rozom Kaveneyom súčasťou Gay Liberation Front. Ten sa v roku 1972 zaslúžil o prvé trans manifesto „Don’t Call Me Mister You F***ing Beast“.

Kaveney sa o svojej dlhorokej priateľke a kolegyni vyjadril pre The Guardian: „Rachel bola kryštalizujúcou silou v trans hnutí a mnohých ďalších oblastiach. Bola večne inšpiratívnou postavou a bola jednou z prvých profesionálnych trans spisovateľov/spisovateliek, ktorí mali kariéru, aj keď boli vyoutovaní a dokázali, že je to možné.“.

Rachel Pollack si môžeme pripomenúť či už objavovaním príbehu postvavy Kate Godwin alebo siahnutím po niektorom z jej románov.

Nech jej pamiatka žije navždy v našich srdciach!

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →