Andy Warhol sa narodil 6.8.1928 v Pittsburghu v Pensylvánii. Jeho rusínski rodičia, Júlia a Ondrej Warholovci, pochádzali zo severovýchodného Slovenska, z obce Miková.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Biedne životné podmienky donútili jeho otca odcestovať do Ameriky a zarobiť tam peniaze. Neskôr za ním prišla aj manželka Júlia. V Amerike sa im potom narodili traja synovia – Pavol/Paul, Ján/John a Andrej/Andrew.

Andy Warhol (vpravo) so svojou matkou a bratom Johnom/Wikipédia

Pre ostatných spolužiakov bol Andy trochu divný – mal skoro priehľadnú pleť, vlasy a oči ako albín, jeho angličtina bola zlá, povaha introvertná a často bol chorý.

Rodičia ho v štúdiu podporovali a šetrili na jeho vzdelanie. Otec Andrej sa však nedožil ani jeho nástupu na strednú školu. Tragicky zahynul pri autonehode, keď mal Andy trinásť rokov.

Andy absolvoval Schenley High School, na ktorej získal aj prestížnu cenu Scholastic Art and Writing Award – súťaž oceňujúca mladých talentovaných umelcov a spisovateľov z celých Spojených štátov. Po ukončení strednej školy začal študovať komerčné umenie na Carnegie Institute of Technology. Pôsobil aj ako umelecký riaditeľ študentského umeleckého časopisu Cano. Obálka a celostranová ilustrácia sú jeho prvé publikované umelecké diela.

Obálka časopisu Cano v roku 1948/YouTube

V roku 1949 získal titul bakalára výtvarných umení v odbore obrazový dizajn a v tom istom roku sa presťahoval do New Yorku, kde začal svoju kariéru.

Jeho prvá pracovná zákazka bola nakresliť topánky pre časopis Glamour. Obrázok veľmi zapôsobil na výrobcu obuvi Israela Millera, ktorý ho hneď zamestnal ako svojho návrhára. Bol s ním nadmieru spokojný, nikto vraj nedokázal kresliť topánky ako Andy. Vyvinul techniku „blotted line“, ktorá spočíva v opakovanom nanášaní atramentu na papier.

YouTube

Čoskoro mu ponúkali prácu aj vydavatelia kníh, časopisov a hudobných platní. Neskôr začal svoje práce vystavovať.

YouTube

V roku 1962 začal Warhol tvoriť pomocou techniky sieťotlače a donekonečna opakoval svoje obľúbené motívy. Táto technika mu umožňovala tlačiť vždy trochu inak – iné farby, inak silné kontúry, menšie alebo väčšie kontrasty.

Marylin Monroe/IG Andy Warhol Archive
Campbell´s Soup Cans/YouTube
IG Andy Warhol Archive

Andyho odjakživa fascinoval život celebrít a chcel medzi nich patriť. Na začiatku 60. rokov založil The Factory, ktorá sa nachádzala na Manhattane. Factory fungovala ako ateliér aj kultúrno-zábavné centrum. Chodili sem umelci, výtvarníci, filmári, hudobníci, herci a celebrity. Kto nenavštevoval Factory, akoby ani nebol. Cez deň tu vznikali obrazy, v noci zasa veľké párty plné hudby, alkoholu, drog a skupinového sexu.

The Factory, (v strede) Edie Sedgwick/IG poparttrio

On sám ale nechcel viesť dlhé debaty a už vôbec sa niekoho dotýkať. Počas párty často iba pozoroval, fotil a natáčal. Svoje milostné vzťahy si riešil v súkromí. Amerika bola v tej dobe ešte stále homofóbna.

Z Andyho sa časom stala veľká celebrita. Jeho obrazy sa predávali v Amerike aj v Európe a zarobili mu veľa peňazí. Potom však prišiel zvrat. 3.6.1968 spáchala radikálna feministka a psychicky chorá Valéria Solanasová na Warhola atentát. Po niekoľko hodinovej operácii doktori vyhlásili, že prežil len zázrakom. Odvtedy musel nosiť chirurgický korzet. Tento traumatický zážitok mal veľký vplyv na jeho život a umenie.

Zatknutá Valéria Solanasová/YouTube

V tej dobe mu veľmi pomohol Jed Jonhnson. 19-ročný kamarát sa k nemu presťahoval a pomáhal mu v rekonvalescencii. Tým sa začal ich 10 rokov trvajúci milostný pomer. Bol to prvý vážny vzťah, o ktorom verejnosť vedela.

Andy a Jed/YouTube

Pod jeho vplyvom urobil Andy veľkú zmenu aj v pracovnom živote – zavrel Factory a spolu s britským novinárom Johnom Wilcockom založil časopis Interview, v ktorom spovedal celebrity.

Obálky časopisov v Múzeu Andyho Warhola/Wikipédia

Potom však nastali zlé časy. V roku 1972 mu zomrela mama a o päť rokov neskôr sa rozišiel aj so svojím partnerom Jedom. Nepáčili sa mu Andyho návštevy gay klubov, kde natáčal scény skupinového sexu.

Warhol začal chodiť s viceprezidentom spoločnosti Paramount Pictures, Jonom Gouldom. Tento vzťah bol ale tajný, pretože Gould sa navonok prezentoval ako heterosexuálny playboy. Keď Gouldovi zistili AIDS, Andy za ním chodieval každý deň do nemocnice. Sám mal z tejto choroby veľký strach a nazýval ju gay rakovina. Po smrti Goulda (1982) mal pocit, že je obklopený smrťou.

Andy Warhol s Jonom Gouldom/YouTube

Začiatkom roku 1987 sa rozhodol, že podstúpi operáciu žlčníka. Malo ísť o banálny zákrok, ktorý síce prebehol úspešne, ale krátko po operácii Andymu zlyhalo srdce a 22.2.1987 zomrel.

YouTube

Tak sa končí príbeh jedného z najpopulárnejších a najkontroverznejších umelcov modernej doby. Andy Warhol bude navždy známy ako vedúca osobnosť hnutia pop art.

Andyho brat John Warhol, Warhol Foundation v New Yorku a ďalší, založili v roku 1991 Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach na Slovensku. Múzeum je vzdialené iba 15 km od rodnej obce jeho rodičov.

V roku 2023 vznikol slovenský dokumentárny film Andy Warhol – americký sen. Film získal na Festivale Cinematik v Piešťanoch Cenu primátora.

Andy Warhol v roku 1973/Wikipédia
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →