Gianni Versace bol taliansky módny návrhár, ktorého značka sa stala v módnom svete priam legendárnou. Jeho práca však ďaleko presahovala módny priemysel. Šlo v významného aktivistu podporujúceho normalizáciu práv queer ľudí.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Meno, ktoré sa stalo v módnom priemysle ikonickým

Gianni Versace založil značku Versace v roku 1978 spolu so svojím bratom Santom. O niečo neskôr sa k nim pridala aj ich sestra Donatella. Gianni si za logo firmy vybral Medúzu, ktorá pochádza z gréckej mytológie. Tá pre neho predstavovala akúsi múzu značky Versace.

„Keď sa ľudia pozrú na Versaceho, musia sa cítiť vystrašení, skamenení, rovnako ako keď sa pozerajú do očí Medúze.“

Gianni Versace

Jeho návrhy boli známe svojou extravaganciou, odvážnymi vzormi a použitím luxusných materiálov. Jeho snaha o kombináciu tradičných talianskych remeselných techník s moderným a provokatívnym dizajnom prispela k vzniku značky, ktorá bola zároveň inovatívna a kontroverzná.

Zdroj: X/@AndyVermaut

Versace na vzostupe

Počas Gianniho života značka Versace zaznamenala rekordný vzostup. Z malého talianskeho butiku sa po čase stala jedna z najuznávanejších a najžiadanejších módnych značiek na svete. Značka Versace svoje kolekcie pravidelne prezentovala na prestížnych módnych podujatiach v Paríži, Miláne, či v New Yorku. Versaceho dizajny si takisto obľúbili mnohé slávne osobnosti vrátane speváčky Madonny, herečky Elizabeth Taylor a speváka Eltona Johna.

Tragický záver jeho života

Smrť Gianniho Versace by sa dala označiť za tragickú zhodu náhod. V roku 1997 Spojené štáty čelili sériovému vrahovi, ktorý nakoniec zastrelil aj Gianniho Versace pred jeho vilou v Miami. Sériový vrah Andrew Cunanan svoje vražedné vyčíňanie začal v Minneapolise. V čase úniku pred spravodlivosťou mal v osudný deň naraziť na módneho dizajnéra. Záver vyšetrovania nepriniesol žiaden motív, nakoľko sa 27-ročný Cunanan neskôr zastrelil na neďalekom hausbóte. Neexistuje ani žiadny dôkaz, že by sa Cunanan niekedy s Giannim v minulosti stretol. Gianni Versace bol tak zavraždený 15. júla 1997 pred svojou rezidenciou v Miami Beach v USA. Jeho smrť vyvolala veľký rozruch a šok vo svete módy a spoločenských kruhoch. Na Versaceho pohrebe sa zúčastnilo tisíce ľudí vrátane Eltona Johna, Naomi Campbell a Gianniho dobrej priateľky, princeznej Diany, ktorá sama zomrela o niekoľko mesiacov neskôr.

Silný hlas pre LGBTI komunitu

Gianni Versace sa počas svojho života prezentoval ako otvorený homosexuálny muž. Jeho autentickosť vo svete módy poskytovala dôležitú reprezentáciu pre LGBT+ jednotlivcov a pomáhala bojovať proti stigme či diskriminácii. Jeho snaha o normalizáciu postavania queer ľudí v spoločnosti sa prejavovala mnohými spôsobmi:

  • Versaceho móda často zahŕňala inkluzívne modely a kampane, ktoré oslavovali rozmanitosť a krásu LGBT+ komunity
  • Gianni počas života spolupracoval s mnohými LGBT+ umelcami a modelmi
  • Aktívne podporoval charitatívne organizácie a iniciatívy, ktoré sa zaoberali otázkami LGBT+ práv,

Gianniho revolučná kreativita spochybnila status quo dámskej módy a prelomila tak tabu okolo LGBT+ komunity v krajine, ktorá bola a v súčasnosti stále je pomerne konzervatívna.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →