Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutočnilo 23. 3. 2024. O post tento rok oficiálne bojovalo deväť uchádzačov – Andrej Danko a Róbert Švec odstúpili od svojej kandidatúry. Prvé kolo vyhral s päť percentným náskokom Ivan Korčok – získal 42,5%, druhý skončil Peter Pellegrini so ziskom 37%. V druhom kole, ktoré sa uskutoční 6.4.2024 sa teda stretnú práve Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ivan Korčok

Ivan Korčok/IG Ivana Korčoka

Je diplomat, bol ministrom zahraničných vecí v rokoch 2020 – 2022. Dostal podporu od Progresívneho Slovenska, strany Sloboda a Solidarita aj KDH.

Korčok dlhodobo kritizuje súčasnú vládnu koalíciu a chce priniesť rovnováhu:

„Koalícia na čele s Ficom sa rozbehla a už sa vôbec netají tým, že občania sú im ukradnutí. Riešia iba svoje záujmy a záujmy svojich ľudí. Pri svojom vyčíňaní Fico s Pellegrinim a Dankom dokonca riskujú, že Slovenky a Slováci prídu o eurofondy, pretože na vyčíňanie slovenskej vlády sa s nevôľou pozerajú európske inštitúcie. Aj teraz Ficovi v parlamente výdatne asistuje Peter Pellegrini – keď Fico zavelí, Pellegrini utne rozpravu o štátnom rozpočte či nariadi nočné rokovanie parlamentu.“

V kandidatúre ho podporilo aj veľa známych slovenských osobností, ako napríklad herec Ján Koleník, herečka Anka Šišková, skladateľka Katarzia, herečka Eva Pavlíková, speváčka Katarína Koščová, stand-up komička Simona Salátová, herec Juraj Kemka, spevák Pavol Habera, a mnohí ďalší.

Podľa prieskumov má najtransparentnejšiu kampaň Ivan Korčok/
FB Ivana Korčoka

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini/Wikipédia

Je predsedom Národnej rady Slovenskej republiky, v minulosti bol členom strany SMER-SD, dnes je členom vlastnej strany Hlas.

Po voľbách do parlamentu v roku 2023 svitala nádej, že by Pellegrini utvoril koalíciu s PS, SaS a KDH. Predsedu strany Hlas vtedy urazilo arogantné správanie Moniky Beňovej, ktorá pokladala jeho účasť v koalícii so stranami SMER-SD a SNS za samozrejmé.

„Poviem to na rovinu, takéto správanie pani europoslankyne považujem za urážlivé. Možno mala v hlave po prehýrenej noci niečo viac ako len myšlienky.

Ja nebudem žiadny podržtaška, ani nebudeme my niekomu len akoby výťahom k moci, aby si tú krajinu mohol zase zobrať do rúk a robiť si tu čo chce.“

Peter Pellegrini

Aj napriek týmto slovám sa Pellegrini rozhodol ísť do koalície s Róbertom Ficom (SMER-SD) a Andrejom Dankom (SNS).

FB Peter Pellegrini

Na opozičných protestoch sa často spomína Peter Pellegrini ako „podržtaška“. Predsedu NR SR kritizujú opozičné strany za jeho pokrytectvo a zbabelosť. Dlhodobo sa vyhýba televíznym diskusiám, odmieta rozhovory s médiami, často zavádza a používa otrepané frázy.

Vo svojej predvolebnej kampani spomína, že chce Slovensku vrátiť pokoj, jednotu a súdržnosť. Jeho víziou je vraj silný a starostlivý štát, ktorého centrom pozornosti je človek od narodenia až po dôstojnú smrť.

Je taktiež zástancom tradičných hodnôt.

Anketa Denníka SME

Denník SME urobil anketu, v ktorej sa kandidátov pýtali aj na registrované partnerstvá, gay pride, vojnu na Ukrajine, generálnu prokuratúru a podobne. Peter Pellegrini sa na ankete denníka SME odmietol zúčastniť.

Budete sa ako prezident zúčastňovať na pochodoch Gay pride a/alebo Pochode za rodinu?

„Nie. Ani na jednom z pochodov som sa nezúčastňoval ako občan a nebudem tak robiť, ani ak by mi ľudia dali dôveru a stal by som sa prezidentom. Nebolo by to odo mňa úprimné.“

Ivan Korčok

Podpísali by ste zákon o registrovaných partnerstvách?

Áno. Ak by NR SR prijala takýto zákon, podpísal by som ho. Myslím si, že v tejto otázke máme ako krajina istý civilizačný dlh.“

Ivan Korčok

Peter Pellegrini by ako prezident nepodpísal zákon o registrovaných partnerstvách aj keby ho schválil parlament, pokiaľ to nechcela väčšina spoločnosti. TV Joj na otázku odpovedal:

„Ak to nebude väčšinové želanie spoločnosti, tak nie.

Peter Pellegrini

Výsledky prvého kola

K volebným urnám v sobotu prišlo 51,9% voličov. Od roku 1999 (75,4%) je to druhá najvyššia volebná účasť v prezidentských voľbách.

Ivanovi Korčokovi sa darilo vo väčších mestách, ako napríklad Bratislava, Košice, Trnava či Prešov. Zvíťazil v obciach na západnom Slovensku, ale aj nakonzervatívnej Orave. Celkovo vyhral v 789 obciach.

Aj keď Peter Pellegrini skončil v prvom kole na druhom mieste, vyhral vo väčšom počte obcí – hoci skôr menších. Zvíťazil v 1826 obciach, najmä na východnom Slovensku, Kysuciach alebo Hornej Nitre.

V druhom kole zavážia najmä voliči Štefana Harabina – získal 11,7%, maďarská menšina a ľudia, ktorí v prvom kole nevolili.

IG Ivana Korčoka

O niekoľko dní nás čaká veľmi dôležité rozhodnutie. Buď si zvolíme za prezidenta proeurópskeho, progresívneho a sympatickéko politika s množstvom zahraničných skúseností, alebo človeka, ktorý nás posunie na východ do medzinárodnej izolácie a bude pomáhať vládnej koalícii v budovaní autokratického štátu, kde je obmedzená pluralita názorov a slobodné média sú utláčané.

Príďte preto v sobotu 6. apríla rozhodnúť o osude tejto krajiny!

„Ktokoľvek sa po týchto voľbách ujme funkcie prezidenta, bude potrebovať silný mandát od občanov. Nenechajte preto zodpovednosť na iných a využite právo, ktoré vám prináleží.“

Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová v Pezinku/IG Zuzana Čaputová
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →