V Srbsku prebiehali 6. marca protesty občanov po správach o sexuálnom zneužití a fyzickom napadnutí dvoch LGBT+ občanov policajtmi pri bytovej prehliadke. Na tento útok upozornila srbská organizácia za LGBT+ práva Da se zna.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Celý incident sa mal odohrať minulý mesiac, kedy policajti vykonali bytovú prehliadku na základe nahlásenej drogovej trestnej činnosti.

Zástupca Da se zna, Bojan Lazic, uviedol na verejnej konferencii pre srbské médiá, že policajti po tom, čo videli LGBT+ vlajku spustili brutálnu akciu. Uviedol, že policajti mali jedného z dvojice – mladého muža ponižovať, urážať a hovoriť, že by mal byť zabitý. Následne sa mali dotýkať jeho genitálií a simulovať orálny sex.

Podľa Lazica policajti urážali a bili aj jeho spolubývajúcu.

Mladíkova matka Sanja Malinovic uviedla, že sa polícia správala brutálne a že jej syna bili a vyhrážali sa mu znásilnením, dokým nepriznal, že je gay. Potom ho zviazali a namiesto pút použili povraz. Celú akciu si mali policajti tiež natáčať a zdieľať medzi sebou.

Vedenie polície po incidente oznámilo, že prijali sťažnosť na prístup policajtov a celý prípad riešia, no organizácia tvrdí, že obdržali informáciu o zamietnutí sťažnosti. Na otázku o zamietnutí sťaznosti ministerstvo vnútra neodpovedalo.

Protestujúci žiadajú o riešenie prípadu a vyvodenie zodpovednosti. Vyzývajú tiež štátne orgány, aby odsúdili násilie voči LGBT+ komunite. Do protestu sa zapojilo tiež niekoľko lídrov opozičných strán.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

rferl.org, balkaninsight.com, YouTube/Radio Free Europe / Radio Liberty