Oddelenie sexuológie Fakultnej nemocnice v Brne prevádzkuje od septembra minulého roka gynekologickú kliniku pre transrodových ľudí. Zatiaľ sa stará o pätnásť klientov a záujem rastie, ako aj rodové tranzície v celej spoločnosti.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

S už mužským vzhľadom dvadsaťtriročnému Honzovi Ujčíkovi nevyhovovala čakáreň bežnej gynekologickej ambulancie. Od mladého veku vedel, že je iný, a že vo svojom ženskom tele sa necíti dobre. Tak sa zveril svojej matke a vo veku šestnástich rokov začal navštevovať sexuológiu. O dva roky neskôr začal užívať hormóny a minulý rok podstúpil poslednú operáciu, ktorá zavŕšila zmenu pohlavia. Má nové meno a nové rodné číslo.

Podobné príbehy v posledných rokoch pribúdajú. Zatiaľ čo v roku 2013 podľa českého Ministerstva zdravotníctva požiadali v Českej republike o zmenu pohlavia asi štyri desiatky ľudí, za posledné dva roky ich bolo asi 200 ročne. Za desať rokov sa ich počet zpäťnásobil.

Tento trend pociťuje aj Fakultná nemocnica Brno (FN Brno), ktorá sa v septembri minulého roka rozhodla otvoriť prvú českú gynekologickú kliniku na svojom sexuologickom oddelení len pre transrodových ľudí, najmä pre trans mužov.

Sú to klienti, ktorí sa narodili ako biologické ženy, ale počas celého života zažívajú dysfóriu a nakoniec podstúpia proces tranzície s nami alebo iným gynekológom. Zahŕňa aj niektoré povinné a voliteľné gynekologické vyšetrenia.

vysvetľuje gynekologička a sexuologička Lucie Hloušková.

Počas piatich mesiacov prevádzky sa ambulancia stará už o pätnásť pacientov v rôznych fázach tranzície. „Máme relatívne rastúci počet záujemcov, vrátane klientov, ktorí sú v starostlivosti iných sexuológov,“ hovorí Petra Sejbalová, vedúca oddelenia sexuológie. Klient musí čakať niekoľko mesiacov na čakacej listine.

Predchádzajú rozpakom

Cieľom novej kliniky bolo vytvoriť pohodlné a príjemné prostredie pre ľudí podstupujúcich zmenu pohlavia, a to aj po absolvovaní procesu. Príchod do ružovo maľovanej čakárne s obrázkami mamičiek a bábätiek nemusí byť pre trans mužov príjemným zážitkom. Nová klinika je preto vybavená neutrálne, ale vybavenie sa nelíši od klasických a ponúka kompletné gynekologické ošetrenie.

Zariadenie by malo tiež zmierniť stres pre zdravotnícky personál. „Skutočnosť, že klienti vyzerajú ako muži, môže spôsobiť obavy a rozpaky klasickým gynekológom,“ poznamenáva Hloušková, jedna z troch ošetrujúcich lekárok. Kombinácia pacientok prezentujúcich sa ako ženy a neskúseného personálu môže podľa nej spôsobiť ďalšie psychologické zaťaženie trans ľudí.

Transgender ľudia tu sú a aj budú, povedala primárka

Odborníci nemajú jasné vysvetlenie nárastu počtu transrodových ľudí, pravdepodobne ide o kombináciu viacerých faktorov. Medzi nimi napríklad destigmatizácia alebo i sociálne siete.

„Vidíme extrémny nárast ľudí s rodovým nesúladom a musíme si zvyknúť, že je to nový sociálny trend. Transgender ľudia sú tu s nami a aj ďalej budú. Môžu sa vyskytovať […] vo všetkých rôznych sociálnych skupinách,“ povedala Sejbalová.

V budúcnosti by sa vo FN Brno mohol o klientov postarať jeden ošetrujúci lekár, ktorým by bol ich sexuológ, gynekológ a zároveň ten, kto bude v poslednej fáze tranzície operatívne vykonávať zmenu pohlavia. V areáli Bohunice bude vybudovaná aj nová pôrodnica.

Zdroje: iDnes.cz

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →