Animovaný seriál Scooby-Doo pozná snáď každý. Mnoho ľudí by si svoje detstvo bez tohto detektívneho seriálu nevedelo ani predstaviť. Grafika a príbehy sa počas rokov menili, ale zostava zostala vždy rovnaká: Fred Jones, Daphne Blake, Velma Dinkley, Shaggy Rogers a Scooby-Doo. Je tu však jedna postava, o ktorej sa viedli dlhé roky debaty, konkrétne o jej sexualite. Ide o spomínanú Velmu.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Zatiaľ čo Fred je odborníkom na pasce, Velma je považovaná za „mozog“ celého tímu. Vďaka svojej inteligencii a vedomostiam je zvyčajne prvou, ktorá záhadu vyrieši. Jej outfit vždy tvorí dlhý oranžový sveter s rolákom, krátka červená plisovaná sukňa, ponožky pod kolená, topánky od Mary Jane a čierne štvorcové okuliare.

Velma Dinkley/Wikipédia

Počas prvej série Scooby-Doo Záhady s.r.o (2010-2013) je Velma v romantickom vzťahu so Shaggym, s čím má problém Scooby-Doo. Ich vzťah však v desiatej epizóde skončí. V druhej sérii Velma pracuje pre pána E spolu so svojou bývalou rivalkou Marcie. Po čase sa z nich stanú kamarátky a v mnohých prípadoch sa zdá, že ide o viac ako o priateľstvo.

Keď sa producent Tony Cervone v roku 2020 zaoberal komentármi na svojom Instagrame o tom, že v seriáli Scooby-Doo Záhady s.r.o označil Velmu za bisexuálnu, potvrdil, že jeho zámerom bolo zobraziť vzťah Velmy s Marcie tak jasne, ako to bolo v tom čase povolené – ako romantický vzťah, ktorý nasledoval po neúspešnom vzťahu so Shaggym, pričom postavy v seriály jemne naznačovali, že sú vo vzťahu. Marcie hovorí v seriáli o Velme ako o „svojom dievčati“.

Marcie a Velma/Pinterest

Medzi fanúšikmi seriálu bolo vždy jasné, že Velma je gay. Dokonca aj režisér James Gunn a producent Tony Cervone potvrdili sexualitu postavy, ale nikdy sa im to oficiálne nepodarilo uviesť na plátno.

„Skúsil som to! Velma bola v mojom počiatočnom scenári k filmu Scooby-Doo z roku 2002 vyslovene gay. Štúdio to však neustále oslabovalo a stalo sa to nejednoznačným.“

James Gunn

V animovanom filme Trick or Treat Scooby-Doo, ktorý vyšiel 4. 10. 2022 je z Velmy oficiálne lesba. Velma je zamilovaná do kostýmovej návrhárky Coco Diablo.

Trick or Treat Scooby-Doo/ YouTube Movieclips

Táto správa vyvolala veľké nadšenie u mnohých fanúšikov, ktorí svojím nadšením sociálne siete nešetrili.

Príspevok od Trin na Twitteri/X

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →