Parlament v Iraku schválil novelu zákona, ktorá kriminalizuje viaceré aktivity týkajúce sa LGBT+ a prostitúcie. Informuje o tom BBC.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Zákon po novom zakazuje vzťah alebo pohlavný styk osôb rovnakého pohlavia. V prípade prichytenia hrozí zúčasneným osobám trest odňatia slobody od 10 do 15 rokov.

Zakázané je tiež propagovanie homosexuality alebo prostitúcie.

Zástancovia novely argumentujú, že sa tým podporuje dodržiavanie náboženskych hodnôt v krajine.

Zákon však nie je namierený len voči homosexuálom, ale aj transrodovým osobám. Tie by mohli byť potrestané až na tri roky odňatia slobody. Rovnako potrestaní budú aj tí, ktorí operáciu na zmenu pohlavia vykonajú, muži, ktorí sa správajú ako ženy či muži, ktorí si ,,vymieňajú“ manželky.

Iracký poslanec Amir al-Maamouri pre Shafaq News povedal, že nový zákon je „významným krokom v boji proti sexuálnej deviácii vzhľadom na objavenie jedinečných prípadov, ktoré sú v rozpore s islamskými a morálnymi hodnotami“.

Pôvodný návrh novely zákona mal byť oveľa tvrdší. Homosexuáli by za vzťah s osobou rovnakého pohlavia dostali bez akejkoľvek milosti trest smrti. S tým však prišiel výrazný odpor zo strany západných krajín vrátane USA a Irak bol nútený ustúpiť.

Viaceré krajiny a medzinárodné organizácie sú znepokojené touto správou a vyjadrujú dôvodné obavy.

„Sme hlboko znepokojení schválením novely existujúcej legislatívy proti prostitúcii a homosexualite v Iraku. Tento dodatok ohrozuje tých, ktorí sú v irackej spoločnosti najviac ohrození a oslabuje schopnosť Iraku rozšíriť svoju ekonomiku a prilákať zahraničné investície.“ uviedol na sociálnej sieti X hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

K situácii sa vyjadril aj minister zahraničných vecí Veľkej Británie David Cameron: ,,Zmeny irackého zákona, ktorý kriminalizuje LGBT ľudí, sú nebezpečné a znepokojujúce. Nikto by nemal byť terčom toho, kým je. Vyzývame vládu Iraku, aby presadzovala ľudské práva a slobody všetkých ľudí bez rozdielu.“

Iracká nezisková LGBT+ organizácia IraQueer pred hlasovaním vyzvala príspevkom na Facebooku verejnosť na boj proti návrhu: ,,Ohrozená je nielen LGBT+ komunita, ale aj iracká sloboda! Musíme zaujať stanovisko a okamžite to zastaviť! Musíme sa spoločne postaviť proti tejto nespravodlivosti!“

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

BBC, Unsplash/Adrian Swancar