Slovensko je možno o krok bližšie k manželstvám párov rovnakého pohlavia. Ústavný súd SR posúdi podnet týkajúci sa neexistencie právnej úpravy pre páry rovnakého pohlavia. Uviedla to podpredsedníčka hnutia Progresívne Slovensko Lucia Plaváková.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

„Sme presvedčení, že Ústavný súd je tá inštitúcia, ktorá môže vyslať jasný odkaz Národnej rade, aby prijala právnu úpravu, ktorá bude v súlade s ústavou, zaručí týmto ľuďom uznanie a prizná im práva, ktoré im patria, aby sa porátali s bežnými životnými situáciami, ako napríklad dedenie, vdovské a vdovecké dôchodky, pokračovanie v živnosti po smrti partnera alebo partnerky, úrazové dávky, ošetrovanie chorého partnera a chorej partnerky, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia či informovanosť o zdravotnom stave partnera,“ uviedla Mária Kolíková (SaS) pre TASR.

Podanie skupina vtedajších poslancov zdôvodnila tým, že sa doteraz nepodarilo v NR SR presadiť legislatívne návrhy na uznanie párov rovnakého pohlavia. V niektorých krajinách, kde podľa nich politici neboli schopní sa posunúť ďalej na ceste k rešpektovaniu práv menšín, pomohol ústavný súd. (TASR)

V akých krajinách zakročenie súdu pomohlo?

Ak by Ústavný súd vyhovel v otázke zrovnoprávnenia párov rovnakého pohlavia, neboli by sme prvou krajinou, kde by takéto rozhodnutie padlo.

V roku 2022 Ústavný súd v Slovinsku s okamžitou platnosťou zlegalizoval manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Vtedy súd rozhodol, že zákony, ktoré neumožňujú týmto osobám uzatvoriť manželstvo a adoptovať si deti, sú diskriminačné. Rovnako tiež schválil adopciu detí týmito pármi. Súd rozhodoval na základe sťažnosti dvoch párov na Ústavný súd, ktorí pred súdmi v Slovinsku neuspeli v žiadosti o uzatvorenie manželstva a adopcie detí.

Brazília zabezpečila rovnaké práva pre páry rovnakého pohlavia v roku 2011 a to vďaka Najvyššiemu federálnemu súdu v Brazílii. Hlasovanie sudcov dopadlo v pomere 10:0. Následne bola Národná rada nútená plne zlegalizovať tieto manželstvá, čo sa stalo o dva roky neskôr.

Úspechu získania rovnakých práv sa môže tešiť tiež komunita LGBT+ v Juhoafrickej republike. Tam v roku 2005 Ústavný súd rozhodol, že je neústavné nepovoliť párom rovnakého pohlavia uzavrieť manželstvá, zatiaľ čo párom opačného pohlavia je to umožnené. Parlamentu dal rok na to, aby prijal zákon, ktorý zlegalizuje manželstvá aj pre nich. To sa aj podarilo a od roku 2006 môžu v tejto krajine homosexuáli uzatvárať manželstvá.

Či sa Slovensko dočká rovnakého scénara je otázne, na rozhodnutie Ústavného súdu sa stále čaká.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

TASR, X/Lucia Plaváková, CNN, AlJazeera, Unsplash/Tingey Injury Law Firm