Slovensko je polarizované ako nikdy predtým a situácia v spoločnosti je otrasná. V prezidentských voľbách vyhral Peter Pellegrini. Po parlamentných voľbách opozícia prehrala aj tie prezidentské. Opoziční volič je frustrovaný a nahnevaný, pretože Pellegrini vyhral vďaka šíreniu strachu, klamstiev a dezinformácií. Ťažko sa bojuje s niekým, kto neustále porušuje pravidlá a klame, kým vy sa snažíte byť slušný a férový.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Výsledky prezidentských volieb/IG Správy RTVS

V posledných týždňoch sme mohli byť svedkami rôznych prejavov nenávisti. Na sociálnych sieťach raper Rytmus zverejnil telefónne číslo novinára Mateja Príbelského z Aktualít, ktorý sa ho slušne pýtal, čo robil pred prezidentskými voľbami na Úrade vlády Slovenskej republiky. Príbelský iba overoval informácie, že podpora Petra Pellegriniho bola súčasťou kampane. Novinár okamžite dostal nenávistné správy a telefonáty. Správy plné hejtu dostala aj novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá sa kolegu z Aktualít zastala.

Útoky sa šíria aj z druhej strany. Na šéfa poradcov predsedu vlády Erika Kaliňáka (SMER-SD) niekto vulgárne nadával, keď bol s manželkou na zmrzline. Vulgárne odpovedal aj Kaliňák. Politika sa zastali aj niektorí opoziční politici, napr. Ladislav Kuna (SaS) alebo Martina Holečková (KDH). Obaja mu však pripomenuli, kto túto nenávisť v spoločnosti rozpútal. Napríklad, keď nechal dav vulgárne vykrikovať na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Nie nadarmo sa hovorí, že ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva.

Na šíriacu sa nenávisť v krajine reagovala aj prezidentka:

„Atmosféra na Slovensku je aj po voľbách poznačená nenávisťou. Zastavme to prosím skôr, ako sa nám to vymykne spod kontroly.

Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka bez ohľadu na jeho politický názor. Ponižovanie, dehumanizácia, vulgárne nadávky na ulici a nenávistné komentáre na sociálnych sieťach smerované verejne známym osobnostiam, novinárkam, novinárom, športovcom športovkyniam, politikom a političkám len preto, že nesúhlasíme s ich postojom alebo prácou sú neprijateľné. Osobitne nebezpečné a odsúdeniahodné je podnecovanie k takémuto konaniu z pozície politickej moci.“

Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka na návšteve v Starej Ľubovni/IG Zuzana Čaputová

Príkladom urážania, hlavne zo strany Roberta Fica, by mohla byť tlačovka, na ktorej povedal:

„Pani ministerka, je mi ľúto, že takto po vás idú. Na druhej strane, nič si z toho nerobte, sú to duchovní bezdomovci. Sú to nekultúrni ľudia , ktorí ani netušia, o čom je skutočná slovenská kultúra, ktorí ani netušia, na čom je táto krajina postavená. Preto budete mať moju plnú podporu, ak budete pokračovať v robení slovenskej kultúry, dobrej, poctivej, slušnej. Nie kultúry zvrhlej, vulgárnej, transsexuálnej a bohvieakej.“

Robert Fico na tlačovej konferencii po kontrolnom dni na ministerstve kultúry

My dobre vieme, kam takáto nenávisť k sexuálnym menšinám našu krajinu dostala. Pred dvoma rokmi boli v kaviarni Tepláreň chladnokrvne zavraždení dvaja nevinní mladí ľudia – Juraj Vankulič a Matúš Horváth. Jedna osoba bola ťažko zranená a prevezená do nemocnice. Tento hanebný a odporný čin bol neskôr prekvalifikovaný z vraždy na obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.

Kytice a sviečky pred podnikom Tepláreň/Wikipédia

Poprední slovenskí umelci vyzývajú premiéra Roberta Fica, aby sa ospravedlnil za svoje hanebné a nenávistné výroky smerujúce voči predstaviteľom kultúry a predstaviteľom zraniteľných menšín.

Zdena Studenková, Kamila Magálová, Emília Vašáryová, Ľuboš Kosteľný, Juraj Kemka, Boris Farkaš a mnohé ďalšie herečky, herci, režiséri a výtvarníci spísali výzvu zaslanú premiérovi aj generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, ktorého žiadajú, aby sa Ficovými výrokmi zaoberal a vyvodil aj trestnoprávnu zodpovednosť za podnecovanie k nenávisti v spoločnosti.

„Vadí Vám vulgarita v umeleckých dielach, ale sám sa vyjadrujete vulgárne. Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa.

Pokiaľ politici, najmä Vy, pán premiér a pani ministerka kultúry, nebudú schopní prejaviť toleranciu a rešpekt k iným názorom a predstaviteľom menšín, naša spoločnosť bude vedená do kultúrnej ničoty, nenávisti, polarizácie a záhuby.“

Umelci v liste adresovaný premiérovi
Herečka a diplomatka Magda Vašáryová na protivládnom proteste 15.3.2024/ YouTube

Spoločnosť je výrazne rozdelená a čoraz viac ľudí, doma aj v zahraničí, vyjadruje obrovskú nespokojnosť a kritizuje súčasnú vládu.

Od zvolenia Ficovej vlády prešlo už 6 mesiacov, avšak potraviny lacnejšie nie sú, benzín je rovnako drahý a energie tiež. Ba čo viac, cena vody stúpne minimálne o 20%. Niekto, napríklad volič koaličnej strany, by mohol namietať, že za 6 mesiacov sa toho veľa stihnúť nedá, no očividne sa toho dá stihnúť dosť. Vláda Roberta Fica stihla za túto dobu zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, vytvoriť promafiánsku novelu trestného zákona, navýšiť si poslanecké platy, zrušiť zubné benefity, narušiť medzinárodné vzťahy, odvolať mnohých expertov či odborníkov a dosadiť na dané pozície svojich ľudí, vytvoriť atmosféru strachu a nenávisti, v ktorej koaliční politici denne urážajú umelcov, novinárov, odborníkov, sudcov, opozičných poslancov a v podstate každého, kto nesúhlasí s ich pochybnými nedemokratickými krokmi.

Nesmieme zabudnúť ani na kroky ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (HLAS), ktorá zrušila postup pre zmenu pohlavia. Ľudia, ktorí si teda chcú zmeniť pohlavie, majú problém, pretože staré usmernenie neplatí a nové neexistuje. Tí, ktorí procesom momentálne prechádzajú, tak uviazli a nemajú ako pokračovať.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková/IG Zuzana Dolinková
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →