Len nedávno sa LGBT+ komunita v Česku dočkala čiastočného zrovnania ľudských práv schválením novely občianskeho zákonníka hlasovaním väčšiny v parlamente, čím sa homosexuálom priznalo niekoľko ľudských práv, ktoré im chýbali.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ďalšie zrovnanie zabezpečili české úrady. Tentokrát Ústavný súd v Česku zrušil zákonnú úpravu, ktorá vyžadovala chirurgickú operáciu, sterilizáciu, pre úradnú zmenu pohlavia. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ÚS ČR Kamila Abbasi.

Súd svoje rozhodnutie odôvodňuje tým, že chirurgické zmeny pohlavných orgánov a zmenožnenie reprodukčnej funkcie pre účely zmeny pohlavia sú porušením základných práv transrodových osôb.

Táto úprava prišla tiež vďaka návrhu trans muža na Ústavný súd, ktorý si prial, aby úradne evidované informácie o ňom reflektovali ako sa cíti a zároveň by nemusel podstupovať zákonom požadovaný chirurgický zákrok.

,,Teraz prechádza procesom zmeny pohlavia, avšak nechce vyžadovaný chirurgický zákrok, ktorý spočíva v kastrácii a zmene pohlavia operáciou. Štát ho zatiaľ ako človeka iného pohlavia nerešpektoval, preto sa obrátil na Ústavný súd,“ uviedol Ústavný súd.

Ústavný súd zároveň upozornil, že sú zákonodarcovia oprávnení zaistiť právnu istotu na zabránenie účelovým či svojvoľným zmenám pohlavia „podľa nálady“.

Parlamentu necháva priestor na vykonanie zákonných úprav v tejto oblasti a to konkrétne do 30. 6. 2025.

Slovensko je na opačnej ceste

Zatiaľ čo naši západní susedi schvaľujú a priznávajú ľudské práva transrodovým osobám a ostatným queer ľuďom, Slovensko koná naopak.

Bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ešte minulý rok pred svojím odchodom podpísal vyhlášku, ktorá umožňuje trans osobám úradnú zmenu pohlavia aj bez kastrácie.

Od nástupu novej ministerky sa však zdá, že sa trans ľuďom život skôr sťaží. Aktuálne prebiehajú zmeny týchto vyhlášok po tom, čo ministerstvo zdravotníctva zrušilo Štandardný postup pre starostlivosť o transrodové osoby.

,,Vzhľadom na uvedené bude ministerstvo zdravotníctva intenzívne iniciovať rokovania s ministerstvom vnútra za účelom hľadania medzirezortnej koordinácie tak, aby po absolvovaní medicínskej intervencie došlo aj k jeho správnemu legislatívnemu sprocesovaniu,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva v tlačovej správe o zrušení Štandardného postupu.

Zdroje:

Ústavní soud České republiky, Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, Unsplash/Tingey Injury Law Firm

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →