Ministerstvo zdravotníctva SR zrušilo účinnosť Štandardného postupu pre diagnostiku a zdravotnú starostlivosť o transsexuáloch. Dôvodom má byť značný etický a celospoločenský dopad. O zmene informoval tlačový odbor MZ SR.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

V správe sa uvádza, že si ministerstvo zároveň uvedomuje, že tento štandardný postup bol vypracovaný odborníkmi a je v súlade so stanoviskom Európskej psychiatrickej asociácie.

,,Je potrebné zdôrazniť, že sa plne stotožňujeme s odborným obsahom tohto štandardného postupu, za ktorým stojí obrovský tím profesionálov s dlhoročnou praxou pri starostlivosti o dospelé osoby s transsexualizmom,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Rezort obhajuje svoj postup tým, že prijatie štandardu nebolo dostatočne spoločnosti komunikované a odôvodnené, z čoho vyplývajú údajne množiace sa problémy. Zrušením tohto dokumentu nie je umožnené zmeniť meno, priezvisko a rodné číslo v občianskom preukaze bez chirurgického zákroku.

,,Takými sú existujúce nezrovnalosti v administratívno-technických postupoch, ktoré vedú k administratívnej zmene pohlavia na matrike podľa príslušných právnych noriem,“ dodalo ministerstvo zdravotníctva.

Tento štandardný postup schválil tesne pred svojím odchodom bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Ústupok konzervatívcom

Ministerstvo týmto rozhodnutím vyšlo v ústrety koaličnému partnerovi SNS, ktoré túto zmenu požadovalo.

„Politika je o kompromisoch. Tá vyhláška bola nešťastná a nie je v súlade s naším programom alebo politickým bojom,“ uviedol Andrej Danko, predseda SNS.

O zmenu sa usilovali aj aktivisti z Aliancie za rodinu, ktorí len pár dní pred rozhodnutím rezortu spísali petíciu za zrušenie tohto dokumentu a poslali ju predsedovi NR SR, ministerke zdravotníctva a tiež ministrovi vnútra.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

MZ SR, Facebook/Zuzana Dolinková