Nemeckí poslanci v piatok 12. apríla 2024 schválili právne zmeny v prospech transrodových, intersexuálnych a nebinárnych ľudí. Úprava legislatívy je súčasťou zákona s názvom „Zákon o sebaurčení“.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Jednoduchší proces zmeny mena a pohlavia

Nemecký parlament odsúhlasil legislatívne zmeny, ktoré výrazne uľahčia zmenu mena a pohlavia pre transrodové, intersexuálne a nebinárne osoby v oficiálnych dokumentoch. Zákon bude umožňovať dospelým osobám zmenu krstného mena a pohlavia na matričných úradoch bez zbytočných byrokratických prekážok. Osoby však musia matričný úrad informovať tri mesiace vopred. pred plánovanou zmenou. „Zákon o sebaurčení“ má nadobudnúť účinnosť 01. novembra 2024.

Zdroj: X/@Dt_Aerzteblatt

Právna úprava zahŕňa aj sebaurčenie maloletých

Zmeny v legislatíve tiež umožnia mladistvým vo veku 14 rokov meniť si meno a pohlavie so súhlasom rodičov alebo opatrovníkov. V prípade nesúhlasu môžu podať žiadosť na rodinný súd. Deti do 14 rokov by mohli zmenu mena a pohlavia iniciovať cez rodičov alebo opatrovníkov. Nové právne predpisy ale ustanovujú, že počas jedného roka po formálnej zmene mena a pohlavia ďalšie úpravy nebudú povolené.

Zdroj: Pexels.com

Kritika zo strany konzervatívnej opozície

Konzervatívna opozícia podotýka, že súčasná legislatíva nedostatočne chráni mladých a otvára dvere možnému zneužitiu. Poslankyňa Susanne Hierl schválené zmeny kritizuje. Podľa nej vláda ignoruje oprávnené obavy mnohých žien a dievčat. V súčasnosti podobné právne úpravy už existujú v ďalších európskych krajinách, ako je napríklad Dánsko, Nórsko, Fínsko a Španielsko.

X/@billybragg
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →