Českí poslanci schválili novelu občianskeho zákonníka, ktorá párom rovnakého pohlavia umožní uzavrieť zväzky s väčšinou práv, aké majú heterosexuálne páry. Nejedná sa ale o úplné zrovnoprávnenie. Tento zväzok nebude nakoniec manželstvo pre všetkých, ale nakoniec bude mať názov „partnerstvo“, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Pôvodný návrh zahŕňal všetky práva, ktoré majú heterosexuálne páry pri uzatváraní manželstva. Pozmeňovací návrh skupiny poslancov, ktorý bol schválený, však odstránil napríklad právo na adopciu detí a názov manželstvo. Adoptovanie dieťaťa bude zrejme možné iba v prípade, že jeden z partnerov je biologickým rodičom dieťaťa alebo dvojitým procesom osvojenja.

,,Práve sme v snemovni schválili možnosť uzatvárať sobáše párov rovnakého pohlavia. Som rada, že sa nám aspoň trochu podarilo splatiť dlh, ktorý sme voči nim mali, ale je to pre mňa málo. Budem naďalej bojovať za to, aby sme slovo partnerstvo vymenili za slovo manželstvo a párom rovnakého pohlavia priznali všetky práva,“ uviedla predsedkyňa Poslaneckej snemovne a jedna z navrhovateľov novely Markéta Pekarová Adamová.

Organizácia Jsme fér, ktorá dlhodobo viedla kampaň za presadenie manželstiev pre všetkých, krátko po hlasovaní vyhlásila: „Je to smutný deň pre tisíce rodín a detí, ktoré majú dve mamy či dvoch otcov a státisíce LGBT ľudí. Je to smutný deň pre spravodlivosť a rovnoprávnosť v našej krajine.“ Jsme fér už predtým tento návrh nazvalo Ukrajovák 1, keďže bol jeden z pozmeňujúcich návrhov, ktoré neprinášali želaný výsledok – plnú rovnoprávnosť.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

TASR, Jsme Fér