Uplynulý víkend sa v jednom z barov v ruskom meste Krasnojarsk odohrala policajna razia, pri ktorej zatkli 12 ľudí. Táto akcia prebehla po tom, čo ruská aktivistka Ekaterina Mizulina obvinila bar Elton z usporiadania ,,provokačného večierku“.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Podľa miestnych médií sa v piatok (23. 2.), v deň osláv Červenej armády a ozbrojených síl v Rusku, mala v bare známom pre svoje queer večierky, odohrávať párty, kde boli účastníci namaľovaní a mali oblečené vojenské uniformy. To vyvolalo pobúrenie aktivistov proti LGBT+ hnutiu v Rusku. Následne sa na sociálynch sieťach objavilo video z osudového večierku, čo si všimla Mizulina a skutočnosť nahlásila príslušným úradom.

Nasledujúci deň do baru prišli ozbrojení agresívni muži, ktorí začali návštevníkov baru strašiť. Po zavolaní ochranky však dav mužov odišiel a následne prišli policajti a z baru odviedli dokopy 12 návštevníkov podniku, ktorých polícia zatkla. O razii informovali ruské úrady.

V pondelok majiteľ baru oznámil zatvorenie podniku:

„V situácii, keď sa podporuje nenávisť, nemôžeme zabezpečiť vašu bezpečnosť a bezpečnosť našich zamestnancov. Život a zdravie každého je tou najvyššou hodnotou! My sme však bojovali do posledných síl. Nie všetci viete, že po prvej návšteve polície v bare (ešte v decembri 2023), bolo na nás spísané oznámenie. Podnik mohol dostať pokutu alebo pozastavenie činnosti. Išli sme na súd a vyhrali sme! Ale nič sa nezmenilo. Preto je čas ukončiť tento príbeh.“

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Telegram/borusio, Telegram/mvd_24