Sarah Catherine Paulson (49) sa narodila na Floride v roku 1974. Po rozvode rodičov sa ako päťročná presťahovala so svojou matkou a sestrou do Maine a potom do New Yorku. Na toto obdobie spomína Paulson asi takto:

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

„Keď sme sa presťahovali, moja mama mala 27 rokov. V New Yorku nepoznala jediného človeka. Dostala prácu v Sardi’s Restaurant.“

Sarah Paulson s mamou a sestrou /FB Sarah Paulson

Počas svojho detstva trávila Paulson leto na Floride so svojím otcom. Navštevovala Berkeley Carroll School v Brooklyne a neskôr študovala na Manhattane na Fiorello H. LaGuardia High School a na Americkej akadémii dramatických umení.

Hneď po strednej škole začala pracovať ako herečka. V roku 1994 debutovala na Broadwayi ako náhradníčka v The Sisters Rosenweig. Nasledujúci rok sa objavila vo filme Friends at Last po boku Kathleen Turner. V roku 1997 si zahrala v celovečernom thrilleri Levitation.

Od roku 2008 začala jej popularita stúpať a Paulson sa na obrazovkách objavovala čím ďalej tým častejšie. Mnohí diváci si ju spájajú práve so seriálom American Horror Story, v ktorom sa prvýkrát objavila v roku 2011.

Paulson na Medzinárodnom film. festivale v Toronte 2011

V roku 2013 si zahrala rolu Mary Epps v historickom dramatickom filme 12 Years a Slave. Film bol bol veľmi úspešný a získal množstvo ocenení.

Od februára hrala Pauslon v prvej sérii kriminálnej antológie American Crime Story a za svoj výkon zožala široké uznanie kritikov a získala rôzne ocenenia, vrátane ceny TCA za individuálny úspech v dráme, Primetime Emmy Award za vynikajúcu herečku v hlavnej úlohe v limitovanej sérii alebo filme a Zlatý glóbus za najlepšiu herečku – miniséria alebo televízny film.

Bola obsadená aj do filmu Ocean’s 8 (2018), kde si zahrala spolu s Cate Blanchett, Sandrou Bullock, Anne Hathaway či Rihannou. Film mal komerčný úspech a v celosvetových pokladniach zarobil takmer 300 miliónov dolárov.

Plagát na film Ocean’s 8/ IG oceans8movie

V roku 2020 ju spoznal svet ako Milfred Ratchedovú z televízneho seriálu Ratched. Ide o americký psychologický thriller, v ktorom hrá Paulson hlavnú postavu.

Plagát na seriál Ratched/ IG ratchednetflix

Sarah Paulson v súčasnosti žije v Los Angeles. V minulosti nazvala svoju sexualitu ako „premenlivá situácia“

„Ak by moje životné rozhodnutia museli byť založené na tom, čo sa odo mňa očakáva od komunity na ktorejkoľvek strane, cítila by som sa ako vo zvieracej kazajke, a tak sa cítiť nechcem.“

Sarah Paulson

V rokoch 2004-2009 chodila s herečkou Cherry Jones. Dnes je vo vzťahu s herečkou Holland Taylor.

Prvýkrát sa stretli na párty v roku 2005, no Paulson v tom čase chodila so spomínanou Cherry Tones. Po rokoch sa ich cesty však znovu skrížili. Vzájomne sa začali sledovať na Twitteri a písali si spolu.

V decembri 2015 bolo potvrdené, že spolu chodia.

V roku 2022 podporila Paulson Taylor na Instagrame počas záverečného večera Broadway’s Ann – hra, ktorú Taylor napísala a aj v nej hrala:

„Milujem ju už 7 rokov a vždy budem… a dnes večer, keď predstaví túto produkciu, som ju nikdy nemilovala viac. Je umelkyňou až do morku kosti… Milujem génia.

Milujem ťa, obdivujem ťa, uctievam ťa.“

Sarah Paulson
Sarah Paulson a Holland Taylor/ IG Sarah Paulson
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →