MacKenzie Scott (54) je americká spisovateľka a filantropka. Mnohí ľudia ju poznajú ako bývalú manželku spoluzakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa, ktorý je v súčasnosti tretím najbohatším človekom na svete.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

S Bezosom sa prvýkrát stretla v roku 1992, keď pracovala ako administratívna asistentka v nadnárodnej spoločnosti pre správu investícií DE Shaw. Po troch mesiacoch sa vzali a v roku 1994 sa presťahovali z Manhattanu do Seattlu vo Washingtone. Majú spolu štyri deti – troch synov a adoptovanú dcéru z Číny.

MacKenzie Scott s Jeffom Bezosom/YouTube

Ich rozvodom v komunitnom vlastníctve v roku 2019 získala Scott 35,6 miliárd USD v akciách Amazonu, zatiaľ čo si jej bývalý manžel ponechal 75% akcií Amazonu.

V apríli 2019 sa stala treťou najbohatšou ženou na svete a jednou z najbohatších ľudí celkovo. V júni 2020 bola podľa časopisu Forbes na 22. mieste najbohatších ľudí na svete, v odhadovanej hodnote 36 miliárd dolárov.

Top 10 najbohatších žien podľa Forbes v roku 2021 /Wikipédia

V septembri 2022 podala žiadosť o rozvod, ktorý bol dokončený v januári 2023.

Filantropia

MacKenzie Scott sa venuje charitatívnej činnosti už dlhšie. V máji 2019 podpísala charitatívnu kampaň Giving Pledge, v ktorej sa zaviazala rozdať väčšinu svojho bohatstva na charitu počas svojho života alebo vo svojom závete.

„Ľudia, ktorí bojujú s nerovnosťami, si zaslúžia ústredné miesto v príbehoch o zmene, ktorú vytvárajú. To platí rovnako – možno najmä – keď je ich práca financovaná bohatstvom. Akékoľvek bohatstvo je výsledkom kolektívneho úsilia, ktoré ich zahŕňalo. Sociálne štruktúry, ktoré zvyšujú bohatstvo, sú pre nich prekážkami. A napriek týmto prekážkam poskytujú riešenia, ktoré sú prospešné pre nás všetkých.“

MacKenzie Scott

V júli 2020 darovala 1,7 miliárd dolárov 116 neziskovým organizáciám so zameraním na rasovú rovnosť, rovnosť LGBT+, demokraciu a zmenu klímy. jej dary inštitúciám vyššieho vzdelania v USA, inštitúciám slúžiacim Hispáncom, kmeňovým vysokým školám a univerzitám presahujú 800 miliónov dolárov.

O necelých 6 mesiacov neskôr uviedla, že venovala 4,15 miliardy dolárov 384 organizáciám so zameraním na poskytovanie podpory ľuďom postihnutým ekonomickým vplyvom pandémie COVID-19.

V júni 2021 MacKenzie Scott a Melinda French Gates, bývalá manažérka v Microsofte a bývalá manželka Billa Gatesa, spustili výzvu Equality Can’t Wait Challange – súťaž na podporu rodovej rovnosti a rozšírenie vplyvu žien v Spojených štátoch do roku 2030.

V septembri 2022 darovala dva zo svojich domov v Beverly Hills v celkovej hodnote 55 miliónov dolárov Kalifornskej komunitnej nadácii (CCF), ktorá poskytuje granty neziskovým organizáciám v Los Angeles.

Do decembra 2023 darovala neziskovým organizáciám viac ako 16 miliárd dolárov.

V marci 2024 bolo oznámené, že Scott darovala 640 miliónov dolárov stovkám neziskových skupín, vrátane desiatok organizácií, ktoré podporujú LGBT+ ľudí. Medzi vybranými skupinami sú napríklad: EDGE New Jersey a Carolinas CARE Partnership, ktoré podporujú ľudí žijúcich s HIV; Gender Justice – právnická a politická skupina pre LGBTQ komunitu so sídlom v Mennesote; komunitné centrá LGBTQ v Clevelande, Sacramente a Long Beach.

Gender Justice/IG @genderjustice

Neziskové skupiny, z ktorých sa podľa nej mnohé „stretli s diskrimináciou a inými systémovými prekážkami“, boli vybrané prostredníctvom procesu vzájomného hodnotenia „za ich vynikajúcu prácu pri presadzovaní hlasov a príležitostí jednotlivcov a rodín zo skromného prostredia.“

Príjemcov opísala ako „životne dôležitých agentov zmeny.“

„Neobmedzená a v konečnom dôsledku dôveryhodnejšia povaha filantropie MacKenzie Scott je v ich svete výnimkou, nie normou.“

Forbes
MacKenzie Scott/YouTube

Scott je okrem filantropie známa aj vďaka literatúre. V roku 2005 napísala svoj debutový román The Testing of Luther Albright, za ktorý o rok neskôr získala ocenenie American Book Award.

Obal knihy/Wikipédia
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →