Taliansko je pri otázkach LGBT+ komunity konzervatívnou krajinou. Môžu za to najmä kroky politikov a iných čelných predstaviteľov tohto štátu. Napriek tomu sú veľké mestá, ako je napríklad Miláno, skvelým miestom pre LGBT+ komunitu na krátkodobú alebo dlhodobú návštevu.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Mesto pre všetkých

Byť queer osobou v Miláne rôzhodne nie je záťaž. Naopak, jednotlivé kroky mesta a súkromných firiem vytvárajú pozitívne prostredie pre ľudí z LGBT+ komunity. S blížiacim sa dúhovým pochodom je atmosféra Milána o to priaznivejšia a pozitívnejšia. Stretnúť sa tu možno s dúhovou električkou, stanicou metra v dúhových farbách a s podnikmi pre queer ľudí.

Zdroj: X/ArcigayMilano

Porta Venezia – miesto, kde to vždy žije

Porta Venezia je ikonickou časťou mesta, ktorá je známa vysokou koncentráciou queer ľudí. Mnoho zdrojov uvádza, že práve v tejto štvrti býva najviac ľudí z LGBT+ komunity. Z toho dôvodu tu pôsobí množstvo gay barov. Porta Venezia je takisto obľúbenou zastávkou počas každoročného dúhového pochodu.

Snímka z časti Porta Venezia. Zdroj: X/@MilanoPride

Obzvlášť za zmienku stojí ulica Via Lecco, ktorú možno označiť za najväčšie dejisko počas dúhového pochodu. Porta Venezia je však vo všeobecnosti historická oblasť v centre Milána, ktorá rovnako srší kultúrou a umením. Nijako sa preto inak neodlišuje od iných častí mesta.

Zdroj: X/@Milano_Events

Podniky, v ktorých je človek sám sebou

Vyššie spomínaná Porta Venezia (a hlavne ulica Via Lecco) je ideálnym miestom pre návštevu queer podnikov. Povinnou jazdou je Leccomilano. Ide o pomerne priestranný podnik s veľmi pozitívnymi recenziami. Okrem drinkov tu ponúkajú aj pestrú paletu jedál. Treba však brať do úvahy možnú rezerváciu priestoru v prípade súkromných osláv. V takom prípade nie je na škodu poznať iné alternatívy.

Zdroj: Facebook/Leccomilano

Red Cafè ponúka presne to, čo evokuje názov. Celý objekt je ponorený do červených svetiel, ktoré vytvárajú určitý pocit intimity. Hlasnú hudbu a tanečný parket tu však nečakaj. Prevláda tu pokojná atmosféra, ktorá je ideálna na rande alebo drink s kamarátmi. Plnohodnotné jedlá tu nerobia, no malý snack je samozrejmosťou. Za zmienku stojí aj Dehor – malý a útulný bar s jedným poschodím. Celková kapacita sa pohybuje okolo 30 ľudí. Dehor je skôr lokálny podnik pre obyvateľov mesta než pre turistov. Vo všetkých podnikoch cena jedného alkoholického nápoja vychádza okolo 10 €.

Gaybar Dehor a zastávka metra v časti Porta Venezia

Via Lecco však nie je jediným miestom na návštevu gay baru. Rainbow Café Milano nájdeš na ulici Via Alessandro Tadino. Ak chceš trochu ušetriť, ceny v tomto podniku sú o niečo menšie než na ulici Via Lecco. Klasické miešané nápoje sa pohybujú okolo 7 €. Ak máš v pláne okúsiť nočný život v Miláne, za zmienku stoja aj ďalšie podniky, ktoré sú LGBT+ friendly – Plastic Club, Mono Bar, Lola, Sui Generis, Memà Cafè, Noloso, Patchouli, The Grace Club, Magazzini Generali a kopec iných.

Zdroj: X/@overdosediamore

Milánsky pride

Ak ti Pride v Bratislave, Prahe alebo Viedni nevyhovuje, Miláno je skvelou voľbou. Milánsky pride sa bude konať 24. júna 2024. Pochod začína o 15:00 pred Stazione Centrale (Hlavná železničná stanica). Finálna zastávka je Arco della Pace (Víťazný oblúk na Piazza Sempione). Veľké oslavy nebudú chýbať ani v spomínanej časti Porta Venezia.

Hlavná stanica v Miláne

Dúhový pochod podporujú aj jednotlivé značky, medzi ktorými patrí napríklad aj Penny, Unicredit, Absolut, Garnier, Durex, či dokonca Google. V roku 2022 sa pochodu zúčastnilo viac ako 200 000 ľudí. Očakáva sa preto prekonanie tejto hranice.

Supermarket PENNY ako jeden z hlavných partnerov Milano Pride 2024. Zdroj: X/@myfruit
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →