Pakistanca umiestnili na psychiatriu po tom, čo sa pokúsil založiť prvý gej klub v krajine. Muž, ktorého totožnosť nebola zverejnená, poskytol rozhovor denníku Telegraph krátko predtým, ako ho umiestnili do ústavu.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Dôvod zadržania

Muž chcel podnik s názvom Lorenzo Gay Club zaregistrovať na miestnom úrade. V žiadosti vysvetlil, že klub by poskytoval „veľký komfort a zdroj informácií pre mnohých homosexuálov, bisexuálov a dokonca aj niektorých heterosexuálov žijúcich predovšetkým v Abbottabade a v iných častiach krajiny“. Taktiež uviedol, že v klube nebude existovať žiadny homosexuálny ani nehomosexuálny sex, okrem bozkávania. Muža následne úrady zadržali a previezli ho do psychiatrickej nemocnice vzdialenej vyše 200 km od jeho bydliska.

Ilustračná snímka. Zdroj: Unsplash.com

Muž plánuje využiť všetky dostupné prostriedky na obranu

„Začal som bojovať za práva najzanedbávanejšej komunity v Pakistane a budem sa ozývať na každom fóre,“ povedal muž pre Telegraph. „Ak úrady moju žiadosť odmietnu, obrátim sa na súd a dúfam, že podobne ako indický súd, aj pakistanský súd rozhodne v prospech homosexuálov. Hovorím o ľudských právach a chcem, aby boli práva každého človeka chránené.“

Ilustračná snímka. Foto: Pexels.com

Homosexualita v Pakistane

Pakistan stále kriminalizuje homosexualitu prostredníctvom paragrafu 377 svojho národného trestného zákonníka. Homosexuálny sex sa tu strestá v najhorších prípadoch doživotím. Tento zákon pochádza ešte z roku 1860, ktorý zaviedli Briti počas kolonizácie. Podľa tohto zákona sú v prípade sexuálneho styku osôb rovnakého pohlavia stíhaní iba muži.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →