V nedeľu (16.6) sa v hlavnom meste Ukrajiny konal Pride pochod. Je to prvý oficiálny pochod od začiatku vojny na Ukrajine. Informuje o tom The Guardian.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Udalosť sa začala okolo 10:00 a hoci bolo počasie nepriaznivé, zapojilo sa približne 500 ľudí. Nízka účasť môže byť spôsobená tiež tým, že o pochode nebolo nijak veľmi informované. Miesto bolo utajené a prezradené iba niektorým osobám, aby sa zabránilo možným prípravám zo strany homofóbov a bojovníkov proti LGBT+.

Účastníci žiadali napríklad o kriminalizáciu násilností voči LGBT+ či schválenie registrovaných partnerstiev. Pochod sa ale nekonal iba za práva homosexuálov a transrodových osôb, ale aj za mier na území štátu. Ľudia kričali „Sláva hrdinom!“ alebo „Rusko za toto zaplatí!“.

Polícia sa však rozhodla ľudí rozohnať už po desiatich minútach a nasmerovať do podzemných častí metra. Dôvodom je zvýšená opatrnosť, keďže sa v rovnaký deň v meste združovali aj radikálne a extrémistické skupiny proti LGBT+.

Je pravdepodobné, že tým polícia zabránila možnému útoku, keďže v Kyjeve, ale aj iných ukrajinských mestách sú narušenia dúhových stretnutí bežné a opakujú sa každý rok. Situácia v spoločnosti je taktiež napätá kvôli prebiehajúcemu konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

V súčasnosti je stav dúhových stretnutí otázny, keďže na celom území Ukrajiny platí stanné právo a podobné zhromaždenia sú povolené iba s výnimkami.

Od začiatku vojny je zvýšený dopyt po legalizácii manželstiev homosexuálov. Krátko po invázii sa tiež spustila petícia za zlegalizovanie zväzku párov rovnakého pohlavia. Prezident Zelenskyj vyzval ukrajinského premiéra, aby sa petíciou zaoberal, avšak, práve kvôli stannému právu a potrebnej zmene ústavy nateraz túto problematiku odložili.

Fotografie – Facebook: Natalia Azarkina/KyivPride

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →