Názory na LGBT+ komunitu sa menia aj v postkomunistických krajinách. Príkladom je v posledných dňoch Ukrajina. Podľa najnovšieho prieskumu si viac ako 70 % obyvateľov myslí, že queer ľudia majú mať rovnaké práva, ako iní občania krajiny.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Krajina, v ktorej panuje vojna a spolupatričnosť zároveň

Ako uvádza prieskum Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu (KIIS), viac ako 70 % Ukrajincov verí, že LGBT+ ľudia by mali mať rovnaké práva, ako ostatní občania. To predstavuje nárast o 3 % v porovnaní s rokom 2023. Podpora práv LGBT+ na Ukrajine v posledných rokoch tak výrazne vzrástla. Prieskumu sa zúčastnili obyvatelia nad 18 rokov, ktorí v súčasnosti žijú výhradne na Ukrajine a nejde o utečencov žijúcich v zahraničí.

Pride 2024 v Kyjeve. Zdroj: @ALBK

Karty zamiešali mladšie generácie

Z prieskumu rovnako vyplýva, že pozitívny vzťah ku LGBT+ komunite majú najmä mladšie generácie. Zároveň väčšina respondentov vyjadrila buď ľahostajnosť (47,3 %), alebo negatívny osobný postoj (32,1 %) ku queer ľuďom. Výskumníci zisťovali aj názory ľudí pri možnom zavedení civilných partnerstiev pre LGBT páry, ktoré by mali rovnaké práva ako heterosexuáli (s výnimkou adopcie). Výsledky ukázali, že 28,7 % respondentov túto myšlienku podporuje, zatiaľ čo 35,7 % sa vyjadrilo proti. Ďalších 25,6 % uviedlo, že im je to jedno.

Graf z prieskumu KIIS. Zdroj: https://www.kiis.com.ua/?lang=eng&cat=reports&id=1417&page=1
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →