Inštitút Ľudských Práv každoročne udeľuje anticenu Homofób roka výhercovi verejnej ankety, ktorú vyhlasuje v deň boja proti homofóbii (17.5). Tento rok však bude výnimkou. Organizácia na sociálnej sieti uviedla, že sa anketa nevyhlási a tým pádom je políčko víťaza na rok 2024 prázdne.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Dôvodom má byť aktuálna spoločenská situácia a nízka bezpečnosť dobrovoľníkov, ktorí na projekte pracujú.

Keďže sa anketa mala vyhlásiť práve dva dni po atentáte na premiéra Roberta Fica, IĽP toto rozhodnutie z bezpečnosti odložila.

,,Žiaľ tesne predtým sa uskutočnil atentát na premiéra a my sme sa rozhodli všetky verejné aktivity dobrovoľne odložiť. Teraz s poľutovaním konštatujeme, že nemôžeme anketu spustiť ani dnes, bezpečnosť tých, ktorí a ktoré pracujú bez nároku na honorár na podpore ľudských práv je pre nás kľučová. Nebudeme rozhodnutie ďalej odkladať a tento rok anketu nevyhlásime,“ oznámila organizácia.

Zodpovednosť za situáciu podľa nich nesie najmä vláda, ale aj iné osoby.

LGBT+ čelí viacerým útokom

Na Slovensku v poslednej dobe možno pozorovať zhoršenú bezpečnostnú situáciu v oblasti LGBT+ akcií.

Nedávno bola organizátormi zrušená populárna akcia Ball of Shame. Dôvodom boli zvýšené útoky okolia či politikov na celý projekt.

Iba pár dní pred najväčším pride pochodom v Bratislave NAKA odhalilanebezpečnú skupinu ľudí, ktorá plánovala teroristický útok na podujatie. Polícia tiež musela nasadiť viac posíl a zabezpečiť väčšiu ochranu pred možnými nepokojmi.

Komunita LGBT+ sa agresii nevyhýba ani od politikov. Slovenská ministerka kultúry Martina Šimkovičová v rozhovore pre Topky obvinila homosexuálov znízkej pôrodnosti.

Andrej Danko, podpredseda parlamentu a predseda SNS vyhlásil, že chce zastaviť financovanie filmov, ktoré budú „propagovať“ LGBT+.

Titulná fotografia: Facebook/Inštitút ľudských práv – Human Rights Institute

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →