Martina Šimkovičová, súčasná ministerka kultúry, je aktuálne pod paľbou oprávnenej kritiky po tom, ako v minulotýždňovom rozhovore pre Topky viackrát slovne zaútočila na LGBT+ komunitu.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

My heterosexuáli vieme tvoriť budúcnosť, lebo tvoríme deti. Európa vymiera, nerodia sa nové deti, pretože je tu pretlak LGBTI. A zvláštne je, že pri bielej rase,“ odpovedala na poznámku moderátorky k tomu, že Šimkovičová uviedla, že na Pride pochodoch nie sú dobré príklady správania sa pre deti.

Šimkovičová ďalej povedala, že homosexuáli tu vždy boli a môžu pracovať, platiť dane a žiť svoj život: „Aké práva sú im brané? Že nebudú mať manželstvá? Nie, nebudú. Nie som za to.“

Počas rozhovoru ministerka v negatívnom ponímaní spomínala aj „75 pohlaví“, latexové oblečenie na pride „karnevaloch“ či nebinárnych ľudí.

Padlo trestné oznámenie

Inštitút ľudských práv (IĽP) podal trestné oznámenie v súvislosti s výrokmi ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Má sa týkať podozrenia zo šírenia rasizmu a antisemitizmu. Informoval o tom riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Trestné oznámenie podali na Generálnej prokuratúre SR. IĽP pripomína, že vzhľadom na to, že ministerka tieto skutky spáchala ako verejný činiteľ, prichádza do úvahy aj odňatie slobody na 2 až 5 rokov.

Je nepochopiteľné, ako môže členka vlády SR hovoriť v takýchto intenciách o ‚bielej rase‘, akoby židovské alebo rómske deti boli neželané, akoby Slovensko nebola republika svojich občanov a občianok, ale akési kmeňové spoločenstvo postavené na etnickej a rasovej príslušnosti,“ uzavrel právnik IĽP Daniel Grejták.

Šimkovičová hovorí o šikane

Na trestné oznámenie zareagovala aj samotná ministerka v tlačovej správe TASR. Tvrdí, že výroky riaditeľa a právnika IĽP sú scestné a hraničia s porušovaním ľudských a občianských práv. Hovorí aj o manipulovaní verejnej mienky a napádaní jej ústavného práva ako občianky SR na slobodu prejavu.

Tlačová správa ďalej uvádza, že ministerka je človek so silným humánnym cítením a empatiou, preto zvažuje občianskoprávne aj trestnoprávne kroky voči neoprávneným zásahom do jej osobnej integrity. TASR informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Topky, Sita, TASR
Titulná fotografia: YouTube/Topky