Ball of Shame, populárna slovenská akcia pre queer ľudí, sa tento rok neuskutoční. Na sociálnych sieťach o tom informuje organizátorka podujatia Monika Prikkelová, známa ako Monnush. Hlavným dôvodom je nedostatočná bezpečnosť.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

„Ballroom má byť bezpečné miesto. Miesto, kde neplatia pravidlá väčšinovej heteronormatívnej spoločnosti. Je to miesto, kde môžeme byť kým chceme, bez obavy z odsúdenia. Ale bohužiaľ, za posledných pár edícií na naše bály upriamila pozornosť dezinformačná scéna, ktorá nás začala šikanovať.“

Podľa Prikkelovej sa začali publikovať screenshoty z verejných videí z podujatia za účelom ponižovania a urážania účastníkov. Ľudia mali organizáciu burcovať slovami „Toto sa platí z vašich daní“ a vyzvali fond na podporu umenia, aby konalo.

„Ten sa vyjadril veľmi pekne a zastal sa nás, že sme umelecký projekt, ktorý splnil všetky požadované kritériá, a preto právoplatne získal podporu,“ dodala.

Ako ďalej Prikkelová oznámila, podujatie by chceli zorganizovať v budúcnosti, hoci, ako sama priznáva, možno v menšom, no zato v silnejšom položení.

Nenávistné články aj status od bývalého ministra

K rozhodnutiu zrušiť akciu prispeli aj nenávistné reakcie okolia či médií.

V apríli projekt organizoval aj akciu Tepláreň Kikiball, ktorá nebola financovaná z verejných zdrojov. Pôvodne sa plánovalo zorganizovať bál v priestore Klarisiek, kde sa nachádza aj známy kostol. Nakoniec sa rozhodli bál premiestniť do iných priestorov, najmä z dôvodov odpútania nenávistných a extrémistických reakcií. Uskutočnil sa preto len dvojhodinový workshop, ktorý organizovali.

Následne sa mal k celej záležitosti vyjadriť na Facebooku bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak:

„Dnes sa v kostole Klarisky koná Tepláreň Kiki Ball. Kostol vlastní mesto Bratislava. V Klariskách sa konajú aj podujatia, ako Srdcové záležitosti: Matky všemohúce, z ktorého môžete vidieť fotky. Každé miesto má nejakú dôstojnosť, ktorú by sme mali rešpektovať. V Slovenskej filharmónii asi nebudeme robiť techno párty. V Primaciálnom paláci nebudeme točiť porno. A v Klariskách by sme nemali robiť toto. Bratislava má predsa svoje divadlo, pri troche dobrej vôle sa dá nájsť na takéto podujatia iný priestor. Alebo ide práve o to, aby to bolo v kostole?“

Organizátorka pripomenula, že kostol Klarisky už nie je kostolom vyše 100 rokov.

Článok o organizovaní tejto akcie napísal napríklad konzervatívny denník Postoj, ktorý písal o úvahách, že takéto podujatia môžu mať formu „sexuálneho exhibicionizmu“ a mohlo by sa to brať ako výtržníctvo, čím by pachatelia mohli byť odsúdení až na tri roky väzenia.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Titulná fotorafia – Instagram/Ball of Shame