Spoliehať sa na to, že tvoj sexuálny partner nie je HIV pozitívny ťa môže stáť draho. Vždy je v záujme všetkých strán dobré poznať aktuálne zdravotný stav pred sexom. Okrem klasických kondómov a anonymného testovanie existuje aj takzvaný PrEP.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

O čo ide?

Preexpozičná profylaxia na prevenciu HIV, bežne známa ako PrEP, je forma lieku používaná na prevenciu infekcie HIV, ktorá je príčinou HIV/AIDS. PrEP je všeobecný termín pre použitie liekov na zabránenie šírenia ochorenia u ľudí, ktorí ešte neboli vystavení pôsobeniu pôvodcu ochorenia. PrEP možno teda považovať za typ ochrany, podobne ako kondóm. Vžiadnom prípade by liek nemali užívať ľudia, ktorí boli pozitívne testovaní na HIV. Užívanie tejto formy liekov po pozitívnom výsledku na HIV môže spôsobiť rezistenciu lieku, v dôsledku čoho bude liečba HIV omnoho zložitejšia.

Zdroj: Pexels.com

Pre koho je PrEP určený?

Dôvodov, prečo ľudia začínajú užívať PrEP je viac. Môže ísť o jeden dôvod alebo ich kombináciu. Zvyčajne je PrEP pre teba vhodný ak:

  • máš viac ako jedného sexuálneho partnera
  • mávaš análny sex bez kondómu
  • mávaš sex s niekým, kto má HIV
  • používaš rovnaké ihly alebo striekačky s osobou, ktorá má HIV
  • tvoj partner bol pozitívne testovaný na HIV
  • máš (alebo si nedávno mal) inú pohlavne prenosnú infekciu ako napríklad chlamýdie, syfilis, kvapavku, alebo herpes
Zdroj: Pexels.com

Je PrEP účinný?

Z hľadiska bezpečného styku je PrEP rovnako revolučný, ako vynájdenie kondómu. Pri správnom užívaní ťa PrEP dokáže ochrániť v 99% prípadoch pred nákazou HIV. Nedávna štúdia, ktorú viedla Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva ukázala, ako dobre dokáže PrEP fungovať. V rámci štúdie PrEP Impact Trial sa v období od októbra 2017 do júla 2020 zapojilo viac ako 24 000 účastníkov.

Zistilo sa, že používanie PrEP znižuje pravdepodobnosť nákazy vírusom HIV o 86 %. Rovnako výrazne znižuje počet prípadov nákazy vírusom HIV v reálnych podmienkach počas niekoľkých rokov používania. PrEP však nie je všeliek. Iba kondómy chránia pred inými pohlavnými chorobami ako je napr. syfilis alebo kvapavka.

Zdroj: X/@Ugo_PNnamdi

Chcem začať užívať PrEP. Čo všetko potrebujem vedieť?

Postup pri vybavovaní

PrEP je liek viazaný na lekársky predpis a preto ho nemožno dostať bežne v lekárni na požiadanie. Záujemcovia si ho môžu vybaviť v bratislavských infektologických ambulanciách pre liečbu HIV/AIDS. Je však potrebná objednať sa vyšetrenia, ktoré okrem iného zahŕňajú odber krvi, meranie krvného tlaku, kontrolu uzlín, testovanie HIV, či zisťovanie stavu obličiek. Výsledky by človek mal obdržať do dvoch až troch dní. V prípade dobrých výsledkov dostane záujemca tabletky na jeden mesiac. Po mesiaci dostane ďalšie na dva mesiace. O ďalšom užívaní a jeho spôsobe (dozvieš sa nižšie v článku) rozhodne daný jednotlivec. Užívateľ PrEP je zároveň sledovaný odbermi dvakrát do roka.

Zdroj: Unsplash.com

Poisťovne

Na Slovensku máme PrEP zhruba od roku 2022 a v súčasnosti by mal byť plne hradený dvoma zdravotnými poisťovňami –Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Union. Doplatok je tak vo výške 0 eur.

„V roku 2023 VšZP preplatila niektorý z liekov Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka alebo Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Mylan, či už na liečbu HIV/AIDS alebo profylaxiu, 287 poistencom VšZP,“ uviedla hovorkyňa VšZP Ivana Linetová. Poistenec v Dôvere si musí všetko hradiť sám.

Zdroj: Unsplash.com

Vedľajšie účinky

Dôležitou informáciou pred začatím užívania tohto lieku sú možné vedľajšie účinky. Najčastejším vedľajším účinkom býva nevoľnosť, ktorá sa vyskytuje u 1 z 10 užívateľov. Medzi veľmi časté vedľajšie účinky u ľudí, ktorí užívajú liek Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Mylan, patria: hnačka, vracanie, nevoľnosť (nauzea), závraty, bolesť hlavy, vyrážka a pocit slabosti. Aj keď na vedľajšie účinky odborníci upozorňujú, je vhodné v prípade potreby kontaktovať svojho lekára.

Zdroj: Unsplash.com

Ako mám PrEP správne užívať?

Denné dávkovanie

Štandardom býva denné užívanie vo forme jednej tablety v rovnaký čas napr. pred raňajkami, po príchode z práce/školy, alebo pred spaním. Denné užívanie je určené najmä pre ľudí, ktorí majú nepravidelný sexuálny život, čím môžu byť vystavení riziku nákazy HIV kedykoľvek počas týždňa.

Optimálny účinok PrEP pri dennom užívaní prichádza približne po 7 dňoch od začiatku užívania. Pri dennom užívaní by liek vynechávať nemal. Ak ho zabudneš užiť, treba tak urobiť čo najskôr. Ak je však už čas na ďalšiu dávku (ďalší deň), vynechanú dávku neber a pokračuj v bežnom harmonograme. Pri dennom užívaní je dôležité presný režim dodržiavať s cieľom udržať stabilnú hladinu lieku v tele.

On-demand užívanie (2+1+1)

Táto alternatívna forma užívanie PrEP sa používa v prípade, ak vieš vopred predvídať, kedy budeš mať sex. Výhodou tohto typu užívania spočíva v tom, že liek neminieš tak rýchlo, ako pri dennom užívaní.

Namiesto každodenného užívania lieku si liek vezmeš len v období plánovaného sexu. V tomto prípade si ale viazaný na druhého človeka a prípadný sex musíš mať vopred naplánovaný. Pri 2+1+1 užívaní ide vo všeobecnosti ide o trojdňový cyklus užívania lieku:

  • 2 tablekty aspoň 24 hodín pred sexom
  • 1 tabletka 24 hodín po užití 2 tabletiek (deň sexu)
  • 1 tabletka 24 hodín po užití 3. tabletky (deň po sexe)

Vedecké dôkazy naznačujú, že režim 2+1+1 poskytuje účinnú ochranu pre homosexuálnych a bisexuálnych mužov pri análnom sexe bez kondómu. V oboch prípadoch užívania však platí zásada striktného užívanie lieku v presne vyhradený čas.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →