Bezpečnosť je vo všeobecnosti dôležitou zložkou počas sexu. To platí najmä v prípade, ak ťa čaká vopred dohodnutý sex s neznámou osobou prostredníctvom aplikácií, ako je Grindr, Tinder či Badoo. Na čo teda treba myslieť, aby ti intímne chvíle priniesli nielen rozkoš, ale aj pocit bezpečia?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Zdravie a ochrana

HIV status

Jednorazový (alebo opakovaný) sex s neznámym človekom má svoje úskalia najmä v oblasti zdravia. Poznať zdravotný stav osoby, s ktorou plánuješ mať sex, ťa dokáže odbremeniť od možných obáv a rizík. Brať do úvahy HIV status (ale aj výskyt iných pohlavne prenosných chorôb) sexuálneho partnera je viac ako žiaduce. Profil na Grindri je vybavený kolónkou, v ktorej môžeš vyplniť svoj aktuálny HIV status – Negatívny, Negatívny na PrEP, Pozitívny, Pozitívny ale Nedetekovateľný. Ak si negatívny, nemáš HIV. Byť negatívny a zároveň užívať PrEP znamená, že HIV nemáš, ale preventívne užívaš lieky. Tie ťa chránia pred budúcim nakazením. PrEP je skratka pre Preexpozičnú profylaxiu, ktorá dokáže ochrániť človeka pred nákazou. PrEP je v súčasnosti dostupný aj na Slovensku a dve zdravotné poisťovne ho preplácajú v plnej výške.

Pozitivita jasne hovorí o nákaze vírusom HIV. Nedetekovateľná hladina vírusu je už samostatná variácia pozitívneho stavu HIV. Ak sa lieky na HIV užívajú podľa predpisu, môžu znížiť množstvo HIV prítomného v krvi alebo „vírusovú záťaž HIV“ tak, že je príliš nízka na to, aby sa dala zmerať. To sa nazýva nedetekovateľnosť. Nedetekovateľnosť zabraňuje šíreniu ochorenia HIV a umožňuje ľuďom žiť dlhý a zdravý život. Chráni aj zdravie sexuálnych partnerov. Ľudia s nezistiteľnou hladinou HIV ho nemôžu prenášať pohlavným stykom. Odhaduje sa, že táto metóda prevencie je 100 % účinná, ak pozitívna osoba užíva lieky podľa predpisu a dosiahne a udrží nezistiteľnú hladinu. Tento koncept označujeme ako nezistiteľný = neprenosný (Undetectable = Untransmittable).

Kondóm

Kondóm a hookup idú ruka v ruke. Zároveň predstavuje lacnú investíciu, ktorá ochráni nielen teba, ale aj tvojho sexuálneho partnera. Niektorí muži s kondómom kamaráti nie sú a dokážu vymenovať rôzne dôvody, prečo si ho nechcú nasadiť. Medzi zvyčajné argumenty patrí:

  • „Používam kondóm len vtedy, ak si myslím, že má niekto pohlavne prenosnú chorobu.“
  • „Kondóm mi kazí zážitok zo sexu.“
  • „Kondóm mi je vždy malý.“

Prečo sú tieto argumenty slabé? Po prvé, pohlavne prenosnú chorobu nevieš zistiť z výzoru alebo správania iného človeka. Rovnako ju nevieš odhaliť z počtu sexuálnych partnerov, ktoré daná osoba mala. Mnohé pohlavne prenosné choroby nemajú žiadne príznaky a na ich nákazu stačí jeden nechránený sex. Po druhé, v súčasnosti existujú mnohé verzie kondómov, ktoré vedia sex spríjemniť omnoho viac než nechránený sex. Na trhu už dnes vieš dostať tenšie kondómy, nelatexové kondómy (pre alergikov), ochutené kondómy alebo stimulujúce kondómy s rôznymi vrúbkami pre intenzívnejší análny sex. Po tretie, neexistuje univerzálna veľkosť kondómov. Na internete nájdeš kondómy s rôznou dĺžkou a šírkou podľa tvojej potreby. Používanie kondómov preto už dnes vôbec nemusí kaziť zážitok zo sexu. Naopak, v určitých ohľadoch môže ísť o okorenenie intímnych chvíľ, pri ktorých zároveň chrániš seba aj svojho partnera.

Zdroj: Unsplash.com

Alkohol a omamné látky

Prvé stretnutie s neznámym človekom by nemalo byť s otupenými zmyslami. Pohár vína na uvítanie môže pomôcť navodiť uvoľnenú atmosféru. Opitosť počas sexu nemusí byť ale dobrou voľbou, najmä ak sa navzájom nepoznáte a neviete predvídať správanie toho druhého. Pozor by si si mal dávať na užívanie omamných a psychotropných látok. Je dôležité cítiť sa počas hookupu komfortne, ale zároveň si zachovať triezve a logické uvažovanie. To platí v prípade, ak má sex prebehnúť na mieste, ktoré nepoznáš a nedokážeš sa v ňom dostatočne orientovať.

Zdroj: Unsplash.com

Kto robí čo a ako?

Pozície

Pozícia v sexe by nemala byť neznámou informáciou. V opačnom prípade môže nemilé zistenie prísť až krátko pred sexom, čo ti môže pokaziť večer. Vo všeobecnosti platí, že Aktív (Top) si rozumie s Pasívom (Bottom) a naopak. Vtedy môže byť tvoj hookup kompatibilný. V prípade ak si Versatile (Vers), tvoj sexuálny partner by si toho mal byť vedomý a rešpektovať tvoje preferencie. Často sa však zabúda aj na rolu s názvom Side. Ide o osobu, ktorá sa zdržiava análneho sexu. Na miesto toho uprednostňuje orálny sex, bozkávanie, dotyky, masturbáciu a iné mimoanálne spôsoby intimity. Hookup dohodnutý online preto predchádza vzájomnej komunikácii. Tá možno pre niekoho pôsobí frustrujúco a neprirodzene, no dokáže ušetriť prípadné sklamanie a zlú skúsenosť pri sexe.

Zdroj: https://www.attitude.co.uk

Tvdší sex vs. Vanilla sex

Na spoločnej vlne by ste mali byť od začiatku až po koniec. Rozumieť by ste si mali nielen v pozíciách ale aj v konkrétnej podobe sexu. Tvrdší sex môže zahŕňať ťahanie za vlasy, fackovanie, škrtenie, realizáciu úchyliek, zväzovanie, či dusenie. Súčasťou tvrdšieho sexu môžu byť aj rôzne erotické pomôcky. Vanilla sex teda predstavuje jemnejšiu a nežnejšiu verziu pohlavného styku, ktorá je svojim spôsobom romantická. Tvdší sex a Vanilla sex môže zahŕňať rovnaký typ sexuálnych aktivít. Rozdiel je v ich prevedení, rytme, tempe a celkovej podobe. Ak preferuješ jemnejší a romantickejší sex (Vanilla), tvrdšiu verziu si nemusíš dodatočne užiť. To platí aj v opačnom prípade.

Zdroj: X/@litarez

Dôveruj ale preveruj

Fotky

Nie je asi tajomstvom, že na online zoznamkách bývajú aj falošné účty, podvodníci a nebezpeční ľudia. Vždy preto komunikuj s človekom, ktorý má v profile čisté a kvalitné fotky vlastnej tváre. Ak ti osoba bude tvrdiť, že nemá fotky tváre v mobile, môže ísť o podozrivé správanie a stretnutie by si si mal dobre premyslieť. Stretnúť sa s cudzincom, keď nevieš, ako vôbec vyzerá, nemusí byť bezpečné. Niekto sa bojí posielať svoje fotky, pretože nemá za sebou coming out, alebo chcce byť v utajení. Musíš však rešpektovať aj svoje zásady a nebyť ľahkovážny. Tinder má oproti Grindru výhodu v tom, že informuje o verifikovaných používateľoch. Ak účet nie je overený, mal by si zvážiť, či s osobou budeš komunikovať.

Zdroj: Unsplash.com

Kamarát na diaľku

V prípade, ak budeš mať sex mimo svoj domov (alebo dôverne známe miesto), je dobré mať pomoc na diaľku v prípade potreby. Pošli kamarátovi alebo kamarátke adresu, kam máš namierené, a načrtni, dokedy by hookup mal prebiehať. Existujú dokonca užitočné aplikácie na zdieľanie polohy, ako napríklad Find My Friends, vďaka ktorým kamarát/kamarátka bude vedieť, kde sa práve nachádzaš.

Zdroj: Pexels.com

Ak nejde všetko podľa plánov…


V praxi sa často stáva, že naše očakávania sa nezhodujú s realitou. Svet internetu nám dáva možnosť spoznať ľudí, ktorí sú nám na prvý pohľad sympatickí, no pri osobnom stretnutí sa môže situácia zmeniť. Ľudská interakcia je komplexná a zahŕňa viac než len písmená na obrazovke a obrázok beh pohybu. Osobná charizma, reč tela, vôňa a ďalšie drobnosti môžu zásadne ovplyvniť, či sa s niekým cítime dobre alebo nie. Ak pri stretnutí zistíš, že tvoj sexuálny partner nie je pre teba ten pravý, máš právo svoje rozhodnutie prehodnotiť. Tvoje pohodlie a bezpečie sú na prvom mieste. Nikdy by si sa nemal cítiť povinný pokračovať v niečom, čo ti nie je príjemné, len preto, že si to s niekým naplánoval.

Zdroj: Pexels.com

Záver


Tieto rady ti majú slúžiť ako manuál pre bezpečný sex s človekom, ktorého doposiaľ nepoznáš. Čím viac tipov aplikuješ, tým väčšia je pravdepodobnosť, že na najbližší hookup budeš spomínať v dobrom. Nezabudni, že vďaka komunikácii môžeš predísť rôznym nedorozumeniam pred alebo počas sexu. Tá síce môže miestami pripomínať výsluch, no ak daného človeka vôbec nepoznáš, je dôležité mať o určitých veciach prehľad. Vždy by si mal byť sám sebou a neignorovať svoje osobné hranice, ktoré ťa definujú.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →