Project 2025 predstavuje súbor opatrení a návrhov, ktoré konzervatívna nadácia pripravila pre republikánskeho kandidáta v prípade možného zvolenia v prezidentských voľbách. Iniciatíva by radikálne obmedzila doterajšie práva queer ľudí.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Čo je to Project 2025?

Ide o 920-stranový politický plán, ktorý vytvorila konzervatívna nadácia Heritage Foundation. Obsahuje krajne pravicovú kresťanskú víziu, ktorá svojimi hodnotami odzrkadľuje agendu Donalda Trumpa. Z toho dôvodu majú mnohí demokratickí voliči strach z možného víťazstva republikánskeho kandidáta. Donald Trump však nemá priamu spojitosť s touto iniciatívou, ako sa mnohí ľudia nazdávajú. Nie je však tajomstvom, že bývalý prezident sa v minulosti viackrát negatívne vyjadril na adresu queer ľudí, afroameričanov a migrantov. Dokument je už nejaký čas vo finálnej podoby a ľudia si ho môžu prečítať na internete.

Zdroj: X/@TheAdvocateMag

Spolitizovaná FBI, popieranie klimatických zmien a obmedzenie podpory na bývanie

Project 2025 hovorí o politickom ovládnutí FBI, zrušení ministerstva školstva a Národnej oceánskej a atmosférickej asociácii. Prečo je práve táto asociácia problém pre tvorcov iniciatívy? Autori sú presvedčení, že spoločnosť je súčasťou „kolosálnej operácie, ktorá sa stala jednou z hlavných hybných síl poplašnej správy o klimatických zmenách“. Inak povedané, Heritage Foundation vníma globálne otepľovanie ako vymyslený jav. Project 2025 chce zrušiť aj podporu na bývanie pre občanov, ktorí žijú v domácnosti s človekom bez trvalého bydliska v USA.

Zdroj: X/@gaytourism

Ako konkrétne by sa Project 2025 dotkol LGBT+ komunity?

Project 2025 by do značnej miery obmedzil aj služby a možnosti pre LGBT+ ľudí v rôznych oblastiach. Za zmienku stojí aj sťažené podmienky v prípade manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Autori dokumentuza zdroj inšpirácie považujú Bibliu. Preto akékoľvek prejavy LGBT+ komunity vnímajú ako prehrešok proti Bohu. Project 2025 vyzýva, aby novovymenovaný úrad zaujal oficiálne stanovisko, podľa ktorého rodinu tvorí ženatý otec, matka a deti. Je toho však viac. Aplikovanie týchto návrhov v praxi môžu znamenať obmedzenie alebo zákaz adopcie detí párov rovnakého pohlavia.

Zdroj: archív

Život transrodových ľudí sa môže skomplikovať

Tento „manifest“ de facto popiera existenciu transrodových osôba prirovnáva transrodovosť k pornografii. Na ministerstve spravodlivosti Projekt 2025 navrhuje prehodnotiť tvrdenie Bidenovej administratívy, že maloleté transrodové osoby majú právo na starostlivosť potvrdzujúcu pohlavie. Autori publikácie rovnako vyzývajú Ministerstvo obrany (DOD), aby „zmenilo politiku ktorá umožňuje transrodovým osobám slúžiť v armáde“.

Zdroj: Unsplash.com

Project 2025 sa dotýka aj Američanov mimo LGBT+ komunity

Negatívne aspekty tohto dokumentu by pocítili milióny Američanov po celej krajine. Project 2025 totiž navrhuje aj:

  • zrušenie ochrany pred diskrimináciou
  • zrušenie Ministerstva školstva
  • zrušenie alebo obmedznie zdravotnej starostlivosti pre transrodových ľudí
  • výzva na zákaz potratových tabletiek a trestné stíhanie ich poskytovateľov
  • zruženie utečeneckých programov
  • militarizácia hraníc
  • obmedzenie médií do Bieleho domu
  • zrušenie spravodlivého rozdelenie moci vďaka systému brzd a protiváh
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →