S pojmom „kamarát s výhodami“ sa mnohí z nás stretli prvýkrát vďaka filmu Friends With Benefits, v ktorom účinkovali Justin Timberlake a Mila Kunis. V súčasnosti ide o pomerne obľúbenú formu medziľudského vzťahu pre ľudí, ktorí sa nechcú viazať, no zároveň nie sú stotožnení s jednorazovým sexom.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ako sa rodí kamarát s výhodami?

Kamarát s výhodami (friend with benefits alebo FWB) je alternatívou k oficiálnemu partnerskému vzťahu, jednorazovému sexu alebo bežnému kamarátstvu. Už z názvu vyplýva, že s týmto človekom máme kamarátske puto, ktoré je však obohatené o sex na pravidelnej alebo príležitostnej báze. Kamarátstvo s výhodami vynecháva romantické prvky, ktoré sú súčasťou partnerského vzťahu. Zároveň je však toto puto intenzívnejšie než pri bežných kamarátstvach, kde sex nehrá žiadnu rolu. Ako si však nájsť kamaráta s výhodami?

Zdroj: Canva.com

Existujúci kamarát

Možno už teraz máš vo svojom okolí kamaráta, s ktorým si rozumiete po všetkých stránkach, ale nepredstavujete si, že by ste spolu budovali partnerský vzťah. Obaja však cítite určité iskrenie, ktoré medzi vami vzniká, keď ste spolu. Takáto situácia môže predstavovať potenciál pre vznik kamaráta s výhodami. Navzájom sa poznáte a pravdepodobne viete, kto má aké preferencie.

Zdroj: Pexels.com

Nová známosť

V tomto prípade buduješ kamarátstvo s výhodami od základov. Si otvorený spoznávať nových ľudí, či už osobne alebo v online prostredí. Zoznamky majú tú výhodu, že na nich mnoho ľudí hľadá práve kamaráta s výhodami. Ani to však nemusí stačiť, pretože každý môže mať inú predstavu o tom, ako by takéto kamarátstvo malo vyzerať. O konkrétnych podobách sa dozvieš nižšie.

Zdroj: Unsplash.com

Je kamarástvo s výhodami vhodné pre mňa?

Na túto otázku by si si mal odpovedať čo najskôr. Tvoja odpoveď ťa potenciálne môže ochrániť pred nedorozumeniami, sklamaním alebo frustráciou. Ak zvažuješ vybudovať kamarátstvo s výhodami, mal by si byť stotožnený s týmito bodmi:

  • túžiš po intimite bez záväzkov,
  • chceš sa vyhnúť faktorom, ktoré prináša vzťah (kompromisy, zraniteľnosť, obeta, romantický aspekt),
  • tvoj kamarát sa ti páči, ale nevidíš s ním perspektívu dlhodobého vzťahu.

Ak ti tieto body dávajú zmysel, kamarátstvo s výhodami by ti malo vyhovovať. Je však dôležité vedieť, kde sú jeho hranice.

Zdroj: Canva.com

Situationship vs. kamarát s výhodami

Pri hľadaní kamaráta s výhodami je dôležité spomenúť aj situáciu, ktorá sa v modernej terminológii označuje ako „situationship“ (situačný vzťah). Situationship predstavuje akúsi formu romantického vzťahu bez jasného pomenovania. Tento typ vzťahu môže zahŕňať náklonnosť, sex, trávenie spoločného času, ale aj nízku úroveň záväzkov. Inými slovami, situationship spĺňa všetky atribúty partnerského vzťahu, ale je oslobodený od akýchkoľvek záväzkov – užívaš si výhody partnerského vzťahu a slobodného života zároveň. Situationship však môže spôsobiť veľkú neistotu a zmätok v tom, akú perspektívu tento typ vzťahu má. A ako sa situationship prejavuje?

  • váš vzťah nemá jednoznačné pomenovanie,
  • chýba konzistentnosť,
  • o spoločnej budúcnosti nehovoríte,
  • vzájomná náklonnosť je povrchná a prchavá,
  • sex s inou osobou nie je zakázaný,stretávate sa len v prípade potreby.

Situationship teda v teórii znamená byť jednou nohou v partnerskom vzťahu a druhou zostať slobodný. S danou osobou môžeš chodiť na rande, mať sex, tráviť spolu voľné chvíle, no nejde o priamy záväzok. Naopak, kamarástvo s výhodami má svoju ucelenú definíciu. Obaja viete, aký je váš status, a nevadí vám, že to tak aj zostane. Budovaniu kamarátstva s výhodami predchádza jasná komunikácia, stanovenie pravidiel a podmienok. To platí najmä v prípade, ak sa snažíš o kamaráta s výhodami s neznámym človekom na online zoznamke. Situationship znamená, že žiadne pravidlá nemáte. Užívate si prítomnosť toho druhého a váš status nechcete jasne definovať.

Zdroj: Unsplash.com

Rovnaký cieľ ale iná motivácia

Neexistuje jeden jednotný typ kamaráta s výhodami. Každý človek môže mať iný motív a motiváciu, prečo je otvorený tejto forme medziľudského vzťahu. Stretnúť sa môžeš s rôznymi verziami kamarástva s výhodami, ktoré sa môžu líšiť intenzitou, frekvenciou a úrovňou citovej angažovanosti. Pre niektorých ľudí môže byť kamarátstvo s výhodami spôsobom, ako naplniť fyzické potreby bez záväzkov, zatiaľ čo iní ho môžu vnímať ako dočasné riešenie, kým nenájdu vážnejší vzťah. Niektorí môžu túžiť po emocionálnej blízkosti bez tlaku tradičného partnerstva, kým iní zase vidia takýto vzťah ako príležitosť udržať si slobodu a nezávislosť. S akými formami kamarátstva s výhodami sa teda môžeš stretnúť?

Zdroj: Canva.com

Aj kamarátstvo aj výhody

Z teoretického hľadiska môže ísť o „dokonalú“ verziu kamarátstva s výhodami. Ako kamaráti trávite spolu veľa času, máte podobné alebo rovnaké hodnoty a záľuby, dôverne sa poznáte a obaja sa v prítomnosti toho druhého cítite viac než dobre. Tento dôverný kamarátsky status však zahŕňa aj pravidelný alebo príležitostný sex. Prevláda tu vyváženosť medzi kamarátstvom a pomyselnými výhodami.

Zdroj: Canva.com

„Fuck-buddy“

V tomto prípade sa pojem „kamarát“ pri kamarátstve s výhodami pohybuje na veľmi tenkom ľade. Ide o situáciu, kedy sa pravidelne stretávate primárne za účelom sexu. Rozumiete si, poznáte sa, navzájom sa priťahujete a je vám spolu dobre. Akékoľvek prejavy samotného kamarátstva tu však chýbajú. „Fuck-buddy“ ti s najväčšou pravdepodobnosť napíše iba v neskorých nočných hodinách. Správu ti obyčajne pošle len v prípade, keď dostane chuť vyspať sa s tebou. Za iných okolností je kontakt s týmto človekom veľmi obmedzený. Benefity u neho prevládajú nad kamarátstvom. Tento štýl nemusí vyhovovať každému. Naopak, ak ťa nebaví neustále plánovať jednorazové stretnutia a radšej mávaš sex s niekým, koho poznáš, práve „fuck-buddy“ stojí za zváženie.

Zdroj: Canva.com

Vydarený hookup

Vaše kamarástvo sa pravdepodobne zrodilo z nezáväzného sexu, ktorý ste si naplánovali cez aplikáciu ako Grindr, Tinder alebo Badoo. Zistili ste však, že si rozumiete nielen v posteli, ale aj mimo nej. Postupne ste sa začali stretávať častejšie, nielen kvôli fyzickej príťažlivosti, ale aj preto, že si užívate spoločné chvíle a záujmy. Výsledkom je špecifické kamarástvo, pri ktorom už nemusíte mať ostych, keď sa rozhodnete znova stráviť čas spolu v intímnej sfére. Tento typ vzťahu vám umožňuje udržiavať otvorenosť a úprimnosť bez strachu z toho, že by ste prešli hranicu medzi priateľstvom a romantikou. Vytvorili ste si tak vlastný priestor, kde sa môžete cítiť komfortne a slobodne, pričom rešpektujete vzájomné hranice a potreby.

Zdroj: Canva.com

Ex s benefitmi

Vzťah s tvojím bývalým partnerom nemal dlhodobú perspektívu a tak ste sa rozišli. Nerozumeli ste si spolu…až na sex. V tomto prípade tvoj ex partner stále zohráva v tvojom živote určitú rolu. Vaše citové puto sa už vytratilo, no rozhodli ste vybudovať kamarástvo s výhodami. V tomto prípade je dôležité netráviť svoj čas s toxickou osbou len za účelom dobrého sexu. Kamarástvo s výhodami má predstavovať symbiózu dvoch ľudí a nie zúfale riešenie v nepriaznivej situácií.

Zdroj: Canva.com

Zadné dvierka

Samozrejme! Tu je rozšírený text:

„“Zadné dvierka“ znamenajú, že si pre niekoho len plán B, ak nevyjde plán A. Ide o podobnú situáciu, akú predstavuje „fuck-buddy“, kde sa fyzická intimita často uprednostňuje pred emocionálnou blízkosťou. Aj v tomto prípade by si mal byť stotožnený s celou situáciou a uvedomiť si, že takýto vzťah môže mať vplyv na tvoje sebavedomie a emocionálnu pohodu. Ak ti nie je komfortné byť v úlohe plánu B, mal by si takýto kontakt obmedziť alebo ukončiť, aby si ochránil svoje pocity a hranice. Je dôležité si uvedomiť, že zaslúžiš si byť pre niekoho prioritou, a nie len alternatívou. Pokiaľ si uvedomíš, že táto dynamika ti neprináša do života nič pozitívne, môže byť rozumné preskúmať iné vzťahy, ktoré ti ponúkajú viac rešpektu a vzájomného uznania.

Zdroj: Canva.com

Výhody, úskalia a dlhodobá úspešnosť

Negatíva

Ľudské vzťahy bývajú občas zložité a nepredvídateľné. V praxi sa môže stať, že s odstupom času nebudete vaše kamarátstvo s výhodami vnímať rovnako. Ak sa jeden z vás zaľúbi do toho druhého, môže sa narušiť vzájomné porozumenie. Pri budovaní kamarátstva s výhodami na online zoznamkách musíš tiež rátať s opačnou situáciou. Niektorí ľudia pod týmto pojmom chápu iba pravidelný sex bez akýchkoľvek ďalších zložiek, ktoré by kamarátstvo malo obsahovať. Byť na rovnakej vlne môže byť preto pre kamarátov s výhodami občas komplikované.

Zdroj: Canva.com

Pozitíva

Z tohto článku by ti už malo byť jasné, že kamarádstvo s výhodami je odbremené od záväzkov, ktoré prináša partnerský vzťah. Na druhej strane ide o akúsi prehĺbenú a intenzívnejšiu formu kamarátstva, ktorú nezažiješ s hocikým. Výhodou je aj rovina sexu. Plánovať nezáväzný sex s neznámou osobou (najmä cez internet) býva náročné a často neefektívne.Musíš rátať s mnohými prekážkami, ktoré ťa od hookupov delia. Kamaráta s výhodami však poznáš. Dôveruješ mu a vždy je tu priestor na rôzne iné aktivity okrem sexu.

Zdroj: Canva.com

Psychologický aspekt

Kamarátstvo s výhodami môže pre niekoho predstavovať náročný spôsob udržiavania medziľudských vzťahov v porovnaní s nezávislým sexom alebo partnerským vzťahom. Vedecký časopis Procedia – Social and Behavioral Sciences uverejnil v roku 2014 článok, ktorý skúmal emočné a psychologické aspekty kamarátstva s výhodami. Štúdie v článku naznačujú, že kamaráti s výhodami zaznamenávajú viac pozitívnych emócií (šťastie, spokojnosť, vzrušenie) než negatívnych (prázdnota, zmätok). Z článku vyplýva, že kamarátstvo s výhodami nespôsobuje zhoršenú psychickú pohodu. Treba podotknúť, že článok sleduje iba kamarátstvo s výhodami u heterosexuálov. Rovnaké výsledky nemusia byť platiť aj u queer ľudí.

Zdroj: Canva.com

Perspektíva do budúcnosti

Má vôbec kamarátstvo s výhodami potenciál do budúcnosti? Na túto otázku sa snažil odpovedať Justin J. Lehmiller, Ph.D. Jeho prieskum analyzoval 192 ľudí, ktorí uviedli, že majú kamarátstvo s výhodami. Prieskum bol vykonaný dvakrát s odstupom asi jedného roka. Väčšina účastníkov boli ženy (70 %), belosi (74 %) a heterosexuáli (72 %), pričom priemerný vek bol 30 rokov. Na začiatku štúdie ľudia poznali svojho kamaráta s výhodami v priemere tri roky. V prvom prieskume sa účastníkov pýtali, čo očakávajú, že sa s ich kamarátstvom s výhodami stane v budúcnosti. O rok neskôr zisťovali, či sa ich vzťah zmenil, a ak áno, prečo. Čo sa zmenilo?

  • 26 % ľudí zostali kamaráti s výhodami,
  • 15 % ľudí prešlo do partnerského vzťahu,
  • 28 % sa vrátilo len k priateľstvu,
  • 31 % už nemá so svojím kamarátom s výhodami žiadny vzťah.

Inými slovami, väčšina kamarátstiev s výhodami buď skončila, alebo sa ich status zmenil.

Zdroj: Unsplash.com

A čo ďalej?

Teraz už poznáš teóriu kamarátstva s výhodami. Jeho úspešnosť sa však ukáže až časom. Nezabudni, že budovanie takéhoto vzťahu si vyžaduje trpezlivosť. Jasne komunikuj svoju predstavu; komunikácia je kľúčom pri akýchkoľvek medziľudských vzťahoch. Buď úprimný a nehovor „áno“ niečomu, s čím sa nestotožňuješ. Obaja si tak ušetríte množstvo času a sklamania. Stanov si hranice a podeľ sa o ne s druhou stranou. Aby kamarádstvo s výhodami mohlo fungovať, musíte poznať vzájomné mantinely a očakávania. Nauč sa veci ukončiť v správny čas. Ak ti s odstupom času kamarátstvo s výhodami prestane dávať zmysel, máš plné právo z neho vystúpiť. Nikdy by si sa nemal udržiavať fyzické alebo emočné puto proti svojmu presvedčeniu.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →