Školské knižnice v Spojenom kráľovstve sa v poslednom čase stretávajú s čoraz častejšími pokusmi o zákaz queer literatúry. O snahu zakázať tieto knihy sa usilujú konzervatívni rodičia, ktorí požadujú stiahnutie konkrétnych titulov z políc knižníc.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Pokus o cenzúru zažilo viac ako 50 % opýtaných knihovníkov

Alarmujúca situácia vyplýva z prieskumu organizácie Index of Censorship, do ktorého sa zapojilo 53 knihovníkov. Výsledky naznačujú, že 53 % z nich (28 knihovníkov) sa stretlo s pokusom o odstránenie konkrétnych titulov z regálov knižnice. Vo viac ako polovici z týchto prípadov boli knihy aj skutočne stiahnuté. Ešte v apríli minulého roka štúdia Chartered Institute of Library and Information Professionals odhalila, že tretina knihovníkov čelila tlaku a vyhrážkam zo strany verejnosti s cieľom cenzurovať LGBT+ tematiku v knihách.

Zdroj: X/@BookChat_

Aké knihy sa rodičom javia ako „problematické“?

Terčom kritiky sa stali knihy z oblastí ako psychológia osobnosti, komiksy, romány a young adult literatúra. Medzi odstránené knihy patria napríklad:

  • This Books is Gay (Juno Dawson),
  • Julián is a Mermaid (Jessica Love),
  • ABC Pride (Louie Stowell, Elly Barnes, Amy Phelps).

Manga komiksy boli na niektorých školách stiahnuté, pretože údajne podporujú sexualizáciu postáv. Na iné knihy bola podaná sťažnosť kvôli explicitnému alebo násilnému obsahu. Pokus o odstránenie sa týkal aj série kníh Heartstopper od Alice Oseman. Dôvodom má byť údajný homofóbny jazyk, nadávky a téma sebapoškodzovania.

Zdroj: X/@PeterTatchell

Nátlak zo strany zamestnávateľa

Knihovníci môžu v otázke zákazu jednotlivých kníh cítiť stres a snahu naplniť očakávania z rôznych strán. Na jednej strane sa od nich očakáva, že budú inkluzívni a bez predsudkov, na druhej strane sa môžu stretnúť s pohoršenými konzervatívnymi rodičmi, ktorí považujú queer literatúru za problematickú na školách. Nátlak však prichádza aj zo strany samotných zamestnávateľov. Jedna knihovníčka pre Index of Censorship prezradila, že v súkromnej kresťanskej škole jej zamestnávateľ bez vysvetlenia nariadil odstrániť knižnú sériu His Dark Materials (Philip Pullman). Dôvodom mal byť výskyt queer postáv v tejto sérii. Iná respondentka prezradila, že na príkaz musela všetky knihy s LGBT+ tematikou vymeniť za iné tituly.

Zdroj: X/@BookChat_

Problém sa netýka iba Spojeného kráľovstva

Výkonná riaditeľka The School Library Association, Alison Tarrant, vníma situáciu ako veľký problém. Podľa nej konzervatívne kruhy pripravujú queer študentov o možnosť bezpečne a komfortne sa viac stotožniť so svojou sexualitou. Snaha obmedziť knihy s queer a rasovou tematikou sa objavuje od minulého roka aj v Spojených štátoch, a to vo verejných a školských knižniciach. Ako uvádza The American Library Association’s Office for Intellectual Freedom, v minulom roku zaznamenali 1247 požiadaviek na cenzúru knižníc, materiálov a iných zdrojov.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →